https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

West-Vlaamse landbouw- en IT-sector kennen sterkste groei personeelsleden in 2020

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

In West-Vlaanderen steeg het aantal personeelseden in 2020 het sterkst in de land- en tuinbouwsector en de IT-sector. Dat blijkt uit een onderzoek dat hr-dienstenbedrijf uitvoerde bij 27.000 bedrijven. De land- en tuinbouwbranche en de IT-sector zagen hun personeelsbestand respectievelijk met zo’n 8 en 5 procent stijgen, de vrije beroepensector volgt met zo’n 3 procent. De horecasector krijgt dan weer de zwaarste klappen met een daling van zo’n 25 procent personeelsleden.

“De landbouwsector kent de sterkste groei, maar hier gaat het vooral om tijdelijke arbeidscontracten”, verklaart Thijs Deklerck, kantoordirecteur bij Acerta Roeselare. “De oorzaak van de stijging ligt waarschijnlijk bij de verschillende maatregelen die de regering nam. Enerzijds was er de verdubbeling van het aantal dagen seizoensarbeid en anderzijds konden tijdelijke werklozen en personen in SWT (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) het werk als seizoensarbeider in deze sector combineren met behoud van uitkering.” De stijging van het IT-personeel komt volgens Deklerck doordat bedrijven hun digitale kanalen voor het eerst hebben opgestart of uitgebreid.

Zwaarste impact in West-Vlaamse horeca

De sector die het meeste personeel verloor, is de horecasector die een kwart personeelsleden minder telt. De daling in West-Vlaanderen ligt bijna 9 procent lager dan het nationale gemiddelde. “Dat is niet geheel onlogisch, want de horeca aan de Belgische kust is meer afhankelijk van seizoensgebonden flexibele arbeid, die door corona sterk gedaald is. De daling is vooral te vinden bij flexijobbers en studentenjobs, de vaste werknemers werden vaak op tijdelijke werkloosheid geplaatst en behielden dus hun arbeidscontract”, aldus Deklerck.

Zelf ziet Deklerck ook enkele oplossingen voor bedrijven die zwaar geraakt worden door corona. Zo denkt hij aan tijdelijke tewerkstelling bij een andere werkgever. “Op die manier behoudt de werkgever zijn talentvolle medewerkers, krijgen werknemers tijdelijk een nieuwe uitdaging, doen ze nieuwe ervaring op en kan de organisatie bij betere vooruitzichten snel terug op volle kracht draaien met iedereen aan boord.” (MP)

De sterkste groeisectoren in 2020 op vlak van personeelsbestand in provincie West-Vlaanderen.© Acerta
De sterkste groeisectoren in 2020 op vlak van personeelsbestand in provincie West-Vlaanderen.© Acerta
Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten