Sowepo krijgt subsidies voor drie nieuwe arbeidskrachten

Walter Bilcke, algemeen directeur van Sowepo: “Bedoeling is dat we restproducten van reeds bestaande klanten zullen verwerken tot hoogwaardige, nieuwe producten.”© MD
Walter Bilcke, algemeen directeur van Sowepo: “Bedoeling is dat we restproducten van reeds bestaande klanten zullen verwerken tot hoogwaardige, nieuwe producten.”© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) zorgt voor een tewerkstelling van 245 extra medewerkers in de sociale economie. Zo krijgen de Sociale Werkplaatsen Poperinge (Sowepo) subsidies om drie nieuwe krachten aan het werk te zetten.

“Maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen zijn belangrijk in de tewerkstelling van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en zijn een cruciale schakel in onze economie. Met deze nieuwe oproep hebben we vijf miljoen euro vrijgemaakt voor de maatwerkorganisaties. Doordat de projecten zich expliciet moesten toespitsen op duurzame circulaire economie, zetten we niet alleen 245 kwetsbare personen extra aan het werk, maar maken we tegelijk ook werk van de verduurzaming van onze sociale economie”, aldus Hilde Crevits.

Circulaire economie

“Wij dienden een project in rond circulaire duurzame economie”, zegt Walter Bilcke, algemeen directeur van Sowepo. “Bedoeling is dat we restproducten van reeds bestaande klanten zullen verwerken tot hoogwaardige, nieuwe producten.”

“Leveranciers zijn onder andere de brouwerij Sint-Bernardus Watou, die de reststroom van bierdraf bij ons afzet, en Tuinsappen Lombarts Calville uit Voormezele, die fruitsapresten zal leveren. We zullen het bezinksel van appelpersing herwaarderen. Nu is het onze taak om te zoeken naar manieren van afzet, van de hoogwaardige producten die we zullen bereiden. Dat kan gaan in de richting van sportvoeding of gezonde tussendoortjes, zonder toegevoegde suikers. Of als grondstof voor zoetstof bij ontwikkelen van koek, stroop of confituur.”

80 medewerkers

Sowepo telt zo’n 80 medewerkers. Ze nemen voornamelijk montage voor hun rekening en ontlasten bedrijven vaak van deelproducties. Hun diensten situeren zich onder andere in de assemblage, verpakking, voeding en enclavewerking. “In het algemeen mag je rekenen op één begeleider op zeven werknemers. Het vroegere contingent van 77 erkenningen voor voltijdse tewerkstelling is nu dus gestegen tot 80. Doelgroepmedewerkers zijn nog altijd welkom. Voor begeleiders zijn er momenteel geen vacatures. Maar dat kan snel veranderen”, besluit directeur Walter Bilcke. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier