Outsourcingbedrijf Metis vestigde zich op de site Nelca: “Voor werk zorgen in eigen gemeente”

Metis vestigde zich op de site Nelca in de Stationsdreef. Op de foto zie je sales manager Martijn Koekuyt, zaakvoerder Nicolas De Braeve en administratief bediende Mieke Vandesande. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Nicolas De Braeve startte begin 2019 met Metis, een outsourcingbedrijf dat de technische noden van bedrijven invult. “Onze klanten zijn vooral productiebedrijven zoals onder andere Unilin en Alpro om er maar twee te noemen”, zeggen Nicolas De Braeve en sales manager Martijn Koekuyt. Metis vestigde zich op de site Nelca in de Stationsdreef.

Nicolas De Braeve is ook al sinds 2011 zaakvoerder van ‘Asfalt De Braeve’ in de Meikapelstraat, een bedrijf dat in 1972 door zijn vader Pascal werd opgericht.

“Twee jaar geleden richtten wij Metis op, een bedrijf dat gespecialiseerde vaklui, vooral technici, plaatst in en op vraag van productiebedrijven die daar voor een kortere of langere periode nood aan hebben”, zeggen Nicolas en Martijn. “Het verschil met een interimbureau? Onze technici blijven altijd bij ons in dienst, terwijl een interimbureau voor een werknemer een soort tussenstap is naar een eventueel vast contract in een bedrijf.

Metis heeft een 20-tal gespecialiseerde technici in dienst. “Technici die het machinepark van een bedrijf kunnen verhuizen, elektriciens, lassers, onderhoudstechnici, enz… In overleg met het betrokken bedrijf plaatsen we een technicus die het best hun probleem efficiënt en kostenbesparend kan aanpakken.”

Flexibel

Outsourcing heeft volgens Nicolas en Martijn toch een aantal voordelen. “Het grootste voordeel is de flexibiliteit. Onze technici zijn flexibel, gaan graag nieuwe uitdagingen aan en houden van de variatie van de projecten waar ze aan de slag kunnen. Onze klanten situeren zich vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen omdat de afstand die een technicus dagelijks naar een bedrijf moet afleggen ook niet te groot mag zijn.”

Het verschil met een interimbureau? Onze technici blijven altijd bij ons in dienst

Metis vraagt flexibiliteit van zijn werknemers, maar wil zelf ook een flexibele werkgever zijn. “Een goede sfeer in het bedrijf, goede contacten tussen technici en directie zijn zeer belangrijk. Maar er is wel nog altijd een groot tekort aan technici. Het is volgens ons geen vijf vóór twaalf maar vijf na twaalf wat betreft technische opleidingen.”

“Jongeren vanaf 12 jaar moeten nog veel meer gestimuleerd worden om te kiezen voor een technische studierichting in plaats van een wetenschappelijke richting. Technische scholen moeten hun leerlingen up-to-date kunnen opleiden, ze moeten ook met moderne machines en technieken leren werken. Dat kost geld! Technische scholen en bedrijven moeten ook nog meer samenwerken. Bekwame vaklui zijn de toekomst en jongeren die daarvoor kiezen moeten zeker niet vrezen dat ze in de toekomst geen werk zullen vinden.”

Coronacrisis

Ook een jong bedrijf als Metis had last van de coronacrisis. “Gelukkig is er in onze sector weer een groeiende markt. Het is nu eerder een periode om extra technici voor ons bedrijf te rekruteren om aan de toenemende vraag van de bedrijven te kunnen voldoen en toch iets minder om klanten te rekruteren.”

Nicolas De Braeve koos ervoor om met Metis te investeren in eigen gemeente. “Iets wat mijn vader ook altijd deed. Voor werk zorgen in eigen gemeente, helpen bij de Meikapelfeesten, het sociale leven op de wijk ondersteunen…”

“Ook voor mij is Lendelede belangrijk. Daarom besloot ik bedrijfsgebouwen op de site Nelca te kopen. Eén voor Metis, een ander deel om te verhuren. Ik hoop dat ik zo nog andere Lendeledenaren kan motiveer om in eigen gemeente te investeren of te werken, dichtbij huis.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier