Nog honderden openstaande vacatures in West-Vlaanderen: extra jobstudenten nodig om ‘verloren’ personeel te compenseren

Jobstudent Mathias De Graeve in Plopsaland.© Marnix Goemare
Jobstudent Mathias De Graeve in Plopsaland.© Marnix Goemare
Phebe Somers

Goed nieuws voor studenten die nog een job zoeken voor deze zomer. Volgens cijfers van de VDAB stonden er eind mei nog 1.653 vacatures open in West-Vlaanderen, waarvan 1.240 nieuwe aanvragen. “Er is een gezonde mix van retail en horeca, maar studenten geven meestal de voorkeur aan retail”, zegt Wim Van der Linden van Randstad Group. “De horeca aan zee en ook de pretparken hebben het moeilijk om jobstudenten te vinden.”

Met 1.653 openstaande vacatures eind mei tekent de VDAB een ruime verdubbeling op, vorig jaar waren het er 908 minder. Natuurlijk zaten we toen midden in de coronacrisis, dus om even met een ‘normaal jaar’ te vergelijken: in 2019 waren er eind mei 1.793 openstaande vacatures, waarvan 1.230 nieuwe. “Vooral aan de kust is het lastig, maar dat is niet nieuw. Eind mei stonden daar nog 514 vacatures open, maar in 2019 waren dat er zelfs 764. Het verbaast ons dan ook niets dat we vooral van die regio extra aanvragen krijgen”, aldus woordvoerder Johan Vandevyvere van de VDAB.

Extra aanvragen voor jobstudenten aan de kust kwam niet als een verrassing

Wim Van der Linden: “In de paasvakantie was er al een kleine heropleving, maar er lagen toen nog heel wat sectoren stil. Ik verwacht dat de studentenarbeid verder zal hernemen naarmate de coronaregels versoepelen.” “Vooral de horeca heeft het nu moeilijk,” legt woordvoerder Johan Vandevyvere uit. “Door de langdurige tijdelijke werkloosheidsperiode zijn mensen andere sectoren gaan opzoeken, en de horeca biedt nu nog te weinig zekerheid om hen te overtuigen om terug te keren. Wat als de restaurants en cafés weer moeten sluiten deze zomer? Mensen willen dat risico niet meer nemen. 2020 heeft ons geleerd dat je geen enkel scenario mag uitsluiten. Om het tekort aan vaste werkkrachten te compenseren hebben uitbaters dus nog meer jobstudenten nodig dan normaal. Veel studenten willen deze zomer namelijk eindelijk van hun herwonnen vrijheid genieten. Tot slot moet je in de horeca natuurlijk op ‘rare uren’ werken, daar hebben velen niet altijd meer zoveel zin in.”

Kust heeft het moeilijk

Doorgaans raken die vacatures tegen eind juni wel redelijk goed ingevuld. Enkel de kust hinkt wat achterop. Dat merk je ook aan de cijfers: 42 procent van de openstaande vacatures in mei 2021 bevindt zich daar. Het is ook duidelijk dat de heropening van de horeca een rol speelt: in de maand mei kwamen er zo’n 130-tal meer vacatures vrij dan dan april. De laatste jaren voelen echter steeds minder studenten zich aangetrokken tot die regio.

Tijd is voorbij dat studenten maand aan kust logeerden om te werken in de horeca

“De Belgische kust is altijd al een speciale arbeidsmarkt geweest. Er was vroeger een soort monopoliepositie toen studentenarbeid nog niet ingeburgerd was in het binnenland. Studenten gingen daar een maand lang logeren om te werken. Maar nu kiezen ze logischerwijs vaker voor een job dicht bij huis of eentje die aansluit bij hun studierichting. Ook gaat het vaak over horecajobs, die afhankelijk zijn van het weer én ook niet de hoogste lonen hebben,” verklaart Wim.

Zomerbar Ipanema Beach Club wanhopig op zoek naar werkkrachten

Op 2 juli opent de zomerbar Ipanema Beach Club de deuren in Middelkerke tot het einde van de zomervakantie. Een klein probleem: ze hebben nog 30 à 40 jobstudenten te kort. “We hebben nog van alles nodig: kelners, barpersoneel, afruimers… en dit voor elke dag. We zetten alle denkbare kanalen in, zoals campagnes op Facebook en Indeed”, vertelt David Rouserez van ITZU Jobs Brugge. Ipanema Beach Club is geen nieuw concept.

Misschien willen de jongeren na al die coronamiserie liever een zomer feesten?

De zomerbar is een pop-up van de discotheek Versuz, die al acht zomers lang neerstrijkt in Hasselt. In 2021 wordt er voor het eerst ook in Middelkerke een ‘Ipanema-strand’ aangelegd. Maar om al die cocktails te serveren, is er natuurlijk personeel nodig. En die zoektocht loopt tegen alle verwachtingen in heel stroef, volgens David: “Ik begrijp niet goed waar het probleem ligt in West-Vlaanderen. In Hasselt hebben ze nog nooit problemen gehad met het vinden van jobstudenten. Waarom er nu nog zoveel vacatures openstaan voor in Middelkerke? Geen flauw idee. Het is wel zo dat wij enkel studenten ouder dan 18 jaar kunnen aannemen, door het feit dat ze sterke dranken moeten serveren en geld moeten ontvangen.”

In eerste instantie zegden er wel al een aantal kandidaten toe, maar naar verluidt haakten er de afgelopen maand steeds meer mensen af. “Misschien willen de jongeren na al die coronamiserie liever een zomer feesten? Dat kan goed zijn. Nochtans worden ze goed betaald hoor, 12,23 euro per uur, en ze kunnen elke dag uitslapen“, voegt David lachend toe.

Nog 500 oningevulde vacatures bij Plopsaland

CFO Sofie Billiauw en persverantwoordelijke Chelsea Vanhullebusch©Marnix Goemare
CFO Sofie Billiauw en persverantwoordelijke Chelsea Vanhullebusch©Marnix Goemare

Ook de pretparksector heeft het moeilijk. Door de lange sluiting konden zij pas heel laat op zoek beginnen gaan naar jobstudenten. “En tegenwoordig schieten de jongeren zelf ook veel later in gang om zich kandidaat te stellen dan vroeger”, klinkt het bij de VDAB. Het resultaat is dat Plopsaland in De Panne nog 500 vakantiejobs in de aanbieding heeft voor deze zomervakantie. Zo’n 500-tal vacatures op verschillende afdelingen die nog openstaan, dat is niet weinig. Het is altijd wel wat zoeken naar voldoende werkkrachten, maar dit jaar kost het hen toch beduidend meer moeite. “Corona is een hele grote factor geweest. Enerzijds heerste er bij de studenten enorm veel onzekerheid over het feit of we al dan niet effectief zouden mogen openen, en of er wel voldoende werk zou zijn wanneer dat gebeurde”, laat persverantwoordelijke Chelsea Vanhullebush weten. De pretparken moeten namelijk momenteel nog steeds rekening houden met beperkende maatregelen, onder meer met betrekking tot de maximumcapaciteit.

Momenteel zetten ze bij Plopsaland alle middelen in om hun vacatures in te vullen: Belacties, jobsite, social media campagnes getarget op jongeren, campagnes in print, flyers, mond-aan-mond-reclame, referral acties, retentiepremies… Maar toch houdt er iets de studenten tegen om zich aan te melden. Chelsea verklaart: ”Daarnaast zal de zomer een periode worden waarin plots weer veel mag. Afspreken met vrienden, festivals, op reis gaan… Dat hebben ze allemaal heel lang moeten missen. We vermoeden dat een significant deel van de studenten ervoor kiezen om die vakantiejob eventjes te laten voor wat het is, en vooral willen genieten van de zomermaanden. Tot slot is er onder andere door de heropening van de horeca een overaanbod aan vakantiejobs in onze regio, dat speelt zeker en vast ook een rol.”

Bellewaere ondervindt geen problemen. . “Momenteel hebben we niet het gevoel dat we jobstudenten gaan tekort komen, we krijgen nu al veel aanvragen van enthousiaste studenten binnen. Maar veel zal afhangen van de toegelaten maximumcapaciteit natuurlijk: als die midden de zomer plots serieus wordt opgetrokken, hebben we natuurlijk extra personeel nodig”, aldus Annelies Dejaegher, HR-verantwoordelijke van Bellewaerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier