Laagste werkloosheid in Oostende sinds 2007

Er zijn meer mensen aan de slag in de horeca, maar zeker niet alléén in de horeca. © Peter MAENHOUDT
Phebe Somers

De Stad aan Zee staat bekend als werkloosheidsbastion, maar daar lijkt na jaren eindelijk verandering in te komen. In september 2021 lagen de werkloosheidscijfers 15 procent lager dan vorig jaar. “Onze inspanningen werpen vruchten af”, aldus Charlotte Verkeyn (N-VA), schepen van Economie.

De trend werd midden 2018 ingezet en bereik nu met de daling van 15 procent een historisch record: Oostende tekent haar laagste werkloosheidscijfers op sinds 2007. Concreet zijn er nu 2.997 werkzoekenden in de stad. Ter vergelijking: gemiddeld kampen West-Vlaamse gemeentes in september 2021 met 436 werkzoekenden. De werkloosheid in Oostende is dus nog steeds groot, deels door de nieuwe meetmethode van de statistische diensten, maar de toekomst ziet er rooskleuriger uit dan voorheen.

Meer vacatures

Volgens Charlotte Verkeyn zijn daar verschillende redenen voor. Niet onverwacht schiet het aantal vacatures sinds de versoepeling van de coronamaatregelen de lucht in. Niet enkel in de horeca, maar ook in andere sectoren. “Dat is de verdienste van stad, die recent enkele grote bedrijven heeft kunnen aantrekken.”

Meer vacatures betekent in een ideale wereld meteen minder werkloosheid. Deels wordt dat ook gerealiseerd in Oostende, maar toch blijkt het moeilijk te zijn om iedereen aan het werk te krijgen, ondanks de vele jobs die nog niet werden ingevuld.

Intensieve begeleiding

“Daar komen wij in beeld”, vertelt de schepen. “In het Economisch Huis lopen verschillende tewerkstellingsprojecten. Concreet houdt dat in dat we mensen die moeilijk aan werk geraken, helpen om hun competenties te versterken. In bepaalde groepen werken we ook aan de juiste attitudes. Daarnaast bieden we ondersteuning bij de administratieve kant van sollicitatieprocessen. Ons doel is dat mensen op lange termijn aan het werk blijven, daarom is opvolging zeer belangrijk.”

Het publiek is heel divers. Enerzijds sturen verschillende partners, zoals de VDAB, werkzoekenden door naar de projecten van het Economisch Huis, maar organisaties zoals Arktos, die met jongeren werken, kloppen er ook soms aan. Voor die werking kan de stad beroep doen op Europese financiering. Anderzijds stelt Oostende ook zelf middelen ter beschikking om werkzoekenden te helpen die niet binnen die bepaalde groepen vallen.

“Zo hebben we bijvoorbeeld een project lopen dat specifiek gericht is op vrouwen die jarenlang huisvrouw zijn geweest en nu soms technologische vaardigheden of ervaring missen om een kans te maken op de arbeidsmarkt.” Waar die 15 procent werkzoekenden naartoe zijn, kan niet eenduidig beantwoord worden. ”Ze komen werkelijk in alle sectoren terecht, daar leveren we al jaren serieuze inspanningen voor”, besluit Charlotte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier