Groot tekort aan syndici aan zee, Syntra West start nieuwe opleiding: “Geen technieker, maar manager”

De deelnemers aan een panelgesprek tegen de wijzigende skyline van Oostende. (foto EFO)
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vanaf dit najaar kan men een opleiding syndicus volgen bij Syntra West. Er is nood aan een beter onderscheid tussen syndici en makelaars en een verdere professionalisering van het beroep, maar vooral aan nieuwe syndici. “Er komen veel appartementen bij, en dus zijn er meer syndici nodig”, luidt het.

Er zijn in Vlaanderen 950.000 appartementen in 130.000 gebouwen. Daarvan zijn er 91.394 gekend als VME (verenigen van mede-eigenaars), waarvan 15.141 in onze provincie. Die VME’s stellen syndici aan die het gebouw beheren. Studenten aan vastgoedopleiding aan hogescholen en bij Syntra West vinden vaak een job als makelaar (bemiddelaar). “Daar zijn programma’s als ‘Huizenjagers’ of ‘Blind gekocht’ niet vreemd aan”, weet Werner Couck van Appartement TV, een media- en dienstenplatform voor particulieren, beheerders en al wie actief is in de vastgoedsector. “De instroom aan studenten in de opleidingen gaat vooral naar verkoop en niet naar beheer.”

Cijfers bevestigen wat Couck zegt: van alle BIV-erkenningen zijn er 62 procent voor verkopers, 34 procent voor verkoop en beheer en slechts 4 procent enkel voor beheer (syndici). “Dat is niet verwonderlijk, want veel makelaars zijn ook syndic omdat de VME’s hen een mooie rekruteringsbasis bieden voor latere verkoop”, zegt ook Charlotte Verbeken van het Syndichuis in Oostende, die zich enkel toelegt op dat beheer. Ook in Oostende is er nood aan syndici. Filip Roelandt (ceo Economisch Huis) : “Zeven op de tien woningen in de stad zijn appartementen. Die zijn meestal een eerste woning. Er zijn slechts 10.000 tweedeverblijven. Oostende is een stad in positieve transformatie. Er komen veel appartementen bij en dus is er nood aan syndici. Uit gesprekken met de economische sector blijkt dat er een kleine instroom is. Dat de opleiding in Oostende plaatsvindt, is dus een goede zaak.”

Knelpuntberoep

VDAB noemt syndicus een ‘zwaar statistisch knelpuntberoep’ : er zijn steeds minder syndici en er is geen instroom van nieuwe. Bij de VDAB zijn er 230 openstaande vacatures, de helft van de vermoedelijke echte vraag. Het is ook niet eenvoudig om een syndicus te vinden : voor kleinere gebouwen (minder dan 10 appartementen) passen syndici vaak omdat er ‘veel werk en weinig verloning is’. Charlotte Verbeken: “We hebben bij het Syndic-huis al maanden een vacature openstaan. Er is nood aan informatie, want de weinige sollicitanten die afkomen op de vacatures weten niet wat de job inhoudt. En ook het publiek weet vaak niet wat we wel en niet doen. Ik kreeg onlangs nog een telefoon van een eigenaar om een lamp te komen indraaien in de gang. We zijn geen technieker of concierge, maar eigenlijk manager van het gebouw. Dat er eindelijk een opleiding komt, is echt een goede zaak.”

In één jaar

“De opleiding bestaat uit 7 modules en kan in één jaar afgewerkt worden. Het bevat alles aspecten die een syndicus moet kennen zoals administratief beheer, bouwkundig en technisch beheerd en financiën”, aldus Elke Uyttenhove (Syntra West). “Ook de ‘soft-skills’ zoals vergadertechnieken en omgaan met personen komt aan bod.”

Er is wekelijks op woensdag les. “De reacties zijn positief. Bestaande syndici willen hun medewerkers sturen en uiteraard verwachten we ook nieuwe kandidaten. Het blijft een knelpuntberoep, dus de grote massa komt er niet op af.”

Het is de bedoeling om de opleiding na Oostende uit te rollen in heel Vlaanderen. Toch zijn de deelnemers na hun éénjarige opleiding bij Syntra West niet automatisch syndic : voor het verkrijgen van een BIV-nummer is er immers nog een stage (200 dagen) en examen nodig. Ook voor mensen die enkel secundair onderwijs volgden en niet over een bachelor diploma beschikken, is er nog een langer traject. Er zijn infodagen op de Syntra-campussen in Oostende, Roeselare, Brugge, Krtrijk en Ieper op zaterdag 27 augustus (9-12 uur) en op maandag 29 augustus (14-20 uur).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.