Brexit zorgt voor gemengde gevoelens bij Rederscentrale

Het akkoord rond de brexit zal ook voor de Vlaamse vissers ongetwijfeld grote gevolgen hebben. Emiel Brouckaert van de Rederscentrale is niet gelukkig met het feit dat de vissers uit de Europese Unie moeten inleveren. “Maar het is wel goed dat we weten dat we op 1 januari kunnen blijven vissen.”

©KURT DESPLENTER (Foto Belga)
©KURT DESPLENTER (Foto Belga)

De visserij was één van de knelpunten in de onderhandelingen rond de brexit. Het Verenigd Koninkrijk wilde immers de toegang tot de Britse wateren weer helemaal zelf kunnen reguleren. De Belgische visserijsector is echter voor een aanzienlijk deel afhankelijk van de visvangst in Britse wateren.

Over de details van het akkoord is nog niet zo veel bekend, maar de Europese vissers zouden 25 procent van hun omzet moeten inleveren. Anderzijds blijft de toegang tot de Britse wateren voor 5,5 jaar gegarandeerd. “Dat is sowieso heel weinig tijd. Het is ook nog niet duidelijk of er nieuwe onderhandelingen zullen komen over wat na die periode zal gebeuren”, aldus Brouckaert.

“We zijn uiteraard niet gelukkig dat er moet ingeleverd worden. Wij waren vragende partij dat er niets zou veranderen. Dat was van in het begin ons standpunt.” Het is voor de vissers wel een goede zaak dat er nu eindelijk duidelijkheid is. Bij een no-dealbrexit bestond immers het gevaar dat de Europese vissers vanaf 1 januari de toegang tot de Britse wateren ontzegd zou worden. Dat scenario is nu van de baan, waardoor de Vlaamse vissers dus weten dat ze ook in 2021 in Britse wateren actief kunnen blijven.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.