Bijna een kwart meer vacatures in vergelijking met een jaar geleden: vooral veel extra jobs in Midden West-Vlaanderen

© Unsplash
Phebe Somers

Er werd gevreesd voor desastreuze economische gevolgen na de coronacrisis. Een massale golf van ontslagen bleef gelukkig echter uit, in tegendeel. Volgens de VDAB zijn er de voorbije 12 maanden in West-Vlaanderen zelfs 23 procent meer vacatures gemeld aan de dienst dan het jaar voordien.

In de periode tussen augustus 2020 en juli 2021 kreeg de Vlaamse Arbeidsbemiddelingsdienst 56. 482 vacatures binnen vanuit tientallen sectoren. De twaalf maanden daarvoor, tussen augustus 2019 en juli 2020 waren dat er 45.799. Ze tekenen dus een stijging van maar liefst 23 procent op. Het aantal vacatures over twaalf maanden overschrijdt ook het niveau van voor de coronacrisis, want in juli 2019 stond de teller op 51.691 in de laatste 12 maanden. Ook 2018 en 2019 kunnen niet tippen aan 2021.

Minste jobkansen aan de kust

Met dat cijfer doen we het uitstekend in onze provincie, want het Vlaamse gemiddelde blijft hangen op 16 procent. Geen enkele andere Vlaamse provincie heeft een grotere stijging in aantal vacatures. De economie is zich langzaamaan terug aan het herstellen, zo blijkt, aangezien bedrijven terug volop op zoek zijn naar personeel.

Ook binnen de provincie zijn er verschillen. In Midden West-Vlaanderen (regio Roeselare, Tielt, Wingene…) is de vraag naar arbeidskrachten het grootst, daar werden bijna de helft meer vacatures gemeld. Daarna volgt regio Brugge (+ 23 procent), Zuid-West-Vlaanderen (+ 17,5 procent) en de Westhoek (+ 14 procent). De stijging is het laagst aan de kust (regio Oostende), daar zijn ‘slechts’ 6 procent meer jobopportuniteiten dan de vorige 12 maanden.

Enorme groei voor dienstensector

De sterkst groeiende sector in West-Vlaanderen is overduidelijk die van ‘diensten aan personen’. Het is dan ook een breed begrip, hieronder vallen zowel schoonmakers en maatschappelijke werkers als juristen onder. In deze groep is er sprake van een stijging van 99 procent. Het effect van de coronacrisis zien we ook terug in de groei in die zakelijke dienstverlening (+ 75 procent) nu de investeringen terug op gang komen en in ontspanning, cultuur en sport (+ 58 procent), een sector die in 2020 haast volledig heeft stilgelegen.

Binnen de informatica, media en telecom zijn er de helft meer vacatures in vergelijking met een jaar geleden. Ook de metaalsector en vervaardiging van machines en van transportmiddelen hebben een serieuze boost gekregen. De meerderheid van de ontvangen vacatures vereisen geen hogere studies.

Domper voor grafische sector

In slechts vijf sectoren wordt er een daling in het aantal vacatures geregistreerd: drank en voeding (- 2 procent), chemie (- 9 procent), hout- en meubelindustrie (- 12 procent), transport en logistiek (- 19 procent) en grafische nijverheid (- 46 procent).

Eind vorige maand stonden er in West-Vlaanderen nog ruim 13.000 vacatures open bij de VDAB, los van de uitzendopdrachten en vacatures via selectiekantoren die ook via de VDAB worden beschikbaar gesteld. In juli 2021 ontving de dienst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier