Bewust De Haan betreurt toewijzing ‘Winterlicht’ aan organisator uit Bredene

In Vosseslag kregen de wandelbrug en het vuurtorentje sfeervolle lichtaccenten. We zien vlnr David Pieters, Ronny Van Eenoo en Peter Breemersch van Bewust.©WK (Foto WK)
In Vosseslag kregen de wandelbrug en het vuurtorentje sfeervolle lichtaccenten. We zien vlnr David Pieters, Ronny Van Eenoo en Peter Breemersch van Bewust.©WK (Foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Oppositiepartij Bewust geeft kritiek op de uitbesteding van de contracten voor ‘Winterlicht’, het lichtspektakel in De Haan en deelgemeenten. “Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. Alleen is het wel een beetje wrang dat de enige firma uit onze gemeente nooit de kans kreeg om mee te dingen”, zegt David Pieters. Volgens schepen Marleen De Soete werd er in de eerste plaats gekeken naar de referenties. “Frank Derdeyn van Freak Sound System kennen we eigenlijk vooral als DJ.”

Nog de hele kerstvakantie kun je in De Haanse deelgemeenten genieten van een lichtspektakel. Op het Leopoldplein staan LED-schermen opgesteld waarop animaties verschijnen, op de gevel van de kerk in Wenduine worden beelden geprojecteerd met video mapping, in de Vosseslag kregen het vuurtorentje en de wandelbrug sfeervolle lichtaccenten. “Fantastisch en zeker de moeite waard om te gaan bezichtigen”, zegt David Pieters van oppositiepartij Bewust.

“Alleen is het wel een beetje wrang dat de enige zelfstandige op het grondgebied De Haan, die in het verleden al vele grote projecten voor onze gemeente heeft uitgevoerd, nu zelfs geen prijsaanvraag heeft gekregen”, zegt Pieters. Hij windt zich ook op over de reactie van schepen Marleen De Soete in de gemeenteraad van donderdag jongstleden. “In de gemeenteraad viel ze schijnbaar volledig uit de lucht dat er op ons grondgebied zo’n firma aanwezig is. Terwijl ze toch al tien jaar op de post toerisme zit, en dus al heel vaak met de firma in kwestie samenwerkte”, weet Pieters.

“Maar wat mij vooral kwaad maakt, is dat de dienst lokale economie – waar schepen De Soete ook bevoegd voor is – steeds de mond vol heeft van ‘koop lokaal’ en ‘suport your locals’ terwijl de gemeente dan een opdracht voor 42.000 euro uitbesteedt aan een firma uit Bredene. In tijden van corona, waar deze sector nog meer dan de horeca te lijden heeft, vind ik dat een regelrechte schande”, klinkt het.

De zelfstandige waar het over gaat, is Frank Derdeyn van Freak Sound System. Hij voelt zich over het hoofd gezien. “Ik werk tenslotte toch al meer dan vijfentwintig jaar met de gemeente samen. We leven in een vrije economie, ik gun het een ander óók. Maar je moet als lokale handelaar toch wel minstens de kans krijgen om een offerte in te dienen, vind ik. Zeker in deze huidige tijden, waarin ik zelf ook al van die ‘buy local’-mailtjes kreeg van de gemeente, stuit mij dit tegen de borst. Ik voel me over het hoofd gezien.”

Volgens schepen Marleen De Soete waren ze bij het gemeentebestuur niet op de hoogte dat Derdeyn dergelijke diensten aanbood. “Om te beginnen zijn we bij opdrachten onder de 120.000 euro wettelijk gezien ook niet verplicht om offertes op te vragen. Maar het is ook zo dat we geopteerd hebben voor drie organisatoren, die veel ervaring hebben met dergelijke evenementen. Het zijn firma’s die bijvoorbeeld ook meewerkten aan Wintergloed in Brugge en The Crystal Ship by Night, het lichtfestival dat momenteel loopt in Oostende. Dergelijke monumentale lichtspektakels zijn een niche die niet elke firma aankan, en van Frank Derdeyn waren we bij de gemeente echt niet op de hoogte dat hij video mapping en dergelijke aanbiedt. We kennen Frank vooral als DJ”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier