Aantal nieuwe vacatures VDAB afgelopen maand op hoogste niveau in vijf jaar

VDAB telde de laatste vijf jaar nooit zoveel vacatures als in maart 2021.© Belga
VDAB telde de laatste vijf jaar nooit zoveel vacatures als in maart 2021.© Belga
Bron: Belga

In de laatste vijf jaar werden nog nooit zoveel vacatures op maandbasis gemeld bij VDAB als in maart 2021. Dat heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt. De voorbije twaalf maanden waren er in totaal wel fors minder vacatures dan een jaar voordien, te wijten aan de coronapandemie.

In maart 2021 werden 29.368 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld. Dat is 27,5 procent meer dan in februari en 69,2 procent meer dan indezelfde periode vorig jaar. Dat grote verschil is er niet alleen omdat er de voorbije maand veel vacatures gemeld zijn, maar ook omdat maart 2020 de eerste maand van de coronacrisis inluidde en een erg laag aantal gemelde vacatures kende.

Verschil in sectoren

De afgelopen twaalf maanden werden er 247.080 vacatures gemeld, dat is wel ruim 13,5 procent minder dan een jaar voordien. Er zijn dan ook weinig sectoren die de afgelopen twaalf maanden meer vacatures gemeld hebben dan in dezelfde periode daarvoor. Energie, water en afvalverwerking blijkt de sterkste groeier (+30,2 procent) en ook de metaalsector (+11,5 procent) en de gezondheidszorg (+2,3 procent) scoren positief. De vraag vanuit de openbare besturen (-0,8 procent) en de bouw (-2,1 procent) ligt lager dan in de vorige periode, maar behoren toch tot de groep die het beter doen dan andere sectoren.

Andere sectoren hebben de afgelopen twaalf maanden minder vacatures gemeld dan het jaar voordien en lijden sterk onder de coronacrisis. Vanuit de horeca en het toerisme zijn er de voorbije twaalf maanden bijna 49 procent minder vacatures gekomen dan in de periode van twaalf maanden daarvoor. Het aantal vacatures in de horeca is de voorbije maand wel fors toegenomen, mogelijk omdat horecazaken zich voorbereiden op een heropening. Ook bij onder andere de zakelijke dienstverlening (-29 procent), grafische nijverheid en papier en karton (-23,5 procent) en dranken, voeding en tabak (-22,7 procent) werden een stuk minder vacatures gemeld dan het jaar voordien.

Opleving vacatures

“De impact van de coronacrisis op de vacaturecijfers blijft zich tonen. Toch zien we dat er afgelopen maand maart terug een opleving was van het aantal gemelde vacatures”, aldus Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Tegelijk zien we ook opnieuw een stijging in het ondernemersvertrouwen. Een goede zaak, al moeten we alle factoren in rekening blijven nemen en is die positieve evolutie vooral resultaat van de grote daling in maart vorig jaar. Net zoals bij de werkzoekendencijfers, blijft het ook bij de vacaturecijfers afwachten wat de reële impact op de arbeidsmarkt zal zijn. Door de steunmaatregelen die nu nog gelden, is dat voorlopig nog moeilijk te voorspellen. Alert blijven, blijft dus de boodschap.”

Toch is het aantal werkzoekenden in West-Vlaanderen op het laagste peil sinds de coronacrisis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten