Wellicht rest van de week geen productie bij Picanol

In de productiehal (hier op archiefbeeld) wordt wellicht de hele week niet meer gewerkt. © EF
Tom Gheeraert

De Ieperse weefgetouwenproducent Picanol is sinds gisteren getroffen door een cyberaanval. Dinsdagnamiddag liet het bedrijf weten dat er wellicht de rest van de week niet meer geproduceerd zal kunnen worden.

Al sinds maandag is de productie van Picanol ernstig verstoord als gevolg van een cyberaanval. Vandaag moest het overgrote deel van het personeel niet komen werken. In een persbericht zegt Picanol nu dat de werknemers wellicht de rest van de week zullen moeten thuis blijven door werkloosheid door overmacht.

“De aanval veroorzaakt een ernstige verstoring van de activiteiten in Ieper, Roemenië en China”, klinkt het. “Samen met externe experts doet Picanol Group er momenteel alles aan om de aanval op te lossen en om de impact op zijn activiteiten en medewerkers zoveel mogelijk te beperken. Prioriteit is om een veilig herstel van de IT-systemen mogelijk te maken. Op basis van de huidige situatie houdt Picanol Group er evenwel rekening mee dat er deze week niet meer geproduceerd zal worden. De relevante autoriteiten zijn intussen op de hoogte gebracht en ondersteunen Picanol Group bij de inspanningen om het probleem op te lossen. Picanol Group zal zodra beschikbaar meer details over de financiële impact bekendmaken, waarna in samenspraak met de FSMA de handel in het aandeel Picanol hervat zal worden.”

“Gisteren is er even sprake van geweest dat het een virus uit China zou zijn, maar dat weten we eigenlijk nog niet”

Over de eisen van de hackers geeft het bedrijf voorlopig geen info. “We zijn in nauwe samenwerking met de federale politie”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel. “In het belang van het onderzoek hebben ze gevraagd om over de eisen van de hackers geen details te geven. We hebben wel gezien dat we meer tijd zullen nodig hebben om alles te checken en onze IT-systemen opnieuw te kunnen opstarten.”

Miljoenen euro’s verlies

Wellicht zal Picanol dus wel een hele week productie verliezen door de cyberaanval. Het bedrijf heeft een jaarlijkse omzet van 667 miljoen euro. Een week zonder productie kan Picanol dus al snel ettelijke miljoenen euro’s kosten. “Op korte termijn zijn de gevolgen dat we geen machines, gietstukken of andere onderdelen kunnen afleveren”, vervolgt Dryhoel. “De productie vond gisteren nog voor een stuk plaats, maar is vandaag – en wellicht dus ook morgen, donderdag en vrijdag – in de meeste afdelingen niet kunnen gebeuren. Dat is een probleem voor zowel personeel, klanten als leveranciers. We zijn aan het bekijken hoe groot de schade zal zijn en van zodra we daar meer details over hebben, zullen we opnieuw met de markten communiceren.”

Dinsdag werd het aandeel van Picanol Group alvast geschrapt op de beurs van Brussel. “We hebben met de bankencommissie overlegd en zij hebben gezegd dat ze het aandeel zullen geschorst houden, omdat er vandaag nog geen duidelijke stand van zaken is over hoe groot de impact zal zijn voor ons”, zegt Frederic Dryhoel.

Vanuit China?

Ondertussen weerlegt Picanol de berichten dat de cyberaanval uit China zou komen. “We zijn nog volop aan het uitzoeken hoe en via welk lek de aanval is gebeurd. Het vergt een heel diepgaande analyse van zowel onze eigen mensen als externe mensen om dit te onderzoeken. Vandaar dat het ook zo lang duurt. Gisteren is er even sprake van geweest dat het een virus uit China zou zijn, maar dat weten we eigenlijk nog niet. Het is wel zo dat de eerste melding die gemaakt werd, gebeurd is door een collega in China. Maar dat komt omdat China in een andere tijdzone zit. Vandaar dat zij als eersten gemerkt hebben dat er een probleem was met de servers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten