Wekelijkse zondagsmarkt aan Studio Hall in Sint-Kruis vanaf Pasen

Brugge krijgt er vanaf zondag 1 april, op Pasen, een markt bij. Marc Neirinck uit Brugge, de vroegere uitbater van de bekende fruit- en groentenhalle in de Zandstraat in Sint-Andries, is de initiatiefnemer.

Guy Brunet en Marc Neirinck slaan de handen in elkaar voor een nieuwe zondagsmarkt. © Davy Coghe

Vaak hoort men in Sint-Kruis zeggen dat er buiten het grote kermisweekend eigenlijk maar weinig te doen is. Daar wil Marc Neirinck verandering in brengen. Hij is tot een akkoord gekomen met Guy Brunet van Studio Hall om op privaat terrein en ook in een gedeelte van de grote feestzaal, een wekelijkse zondagsmarkt te organiseren.

Marc huurt de terreinen af zodat de bestaande parkeerplaatsen aan de Boogschutterslaan kunnen gebruikt worden voor de marktgangers. Er bevindt zich parking genoeg in deze buurt. Naast de parking van de Gulden Kamer zijn er nog de twee parkings aan de kerk van Sint-Kruis.

Veel interesse

De interesse in deze zondagsmarkt is bijzonder groot. Ik moet nog enkel een slager en een bakker vinden die willen komen, maar de rest is al zo goed als ingevuld. Ik heb al standhouders met noten, kruiden en olijven, textiel, confiserie, demonstrateurs, kip aan het spit, verse vis, zuivel vers van een hoeve uit de onmiddellijke buurt, bloemen en planten en daarnaast zal ik zelf een groot groenten- en fruitkraam uitbaten op de markt. Het zullen een beperkt aantal standen zijn, maar zo blijft het voor alle deelnemers aan de markt leefbaar.”

Ik hoop dat het stadsbestuur mee wil werken, want hier wonen duizenden mensen die niet allemaal de verplaatsing naar de zondagsmarkt aan de andere kant van de stad kunnen maken. Het aantal plaatsen is beperkt en ik zal enkel werken met jaarcontracten. Het is ook de bedoeling dat wij vanaf de eerste markt, zoveel mogelijk volk lokken.”

“We zullen in elk geval nog de nodige publiciteit voeren. Er is al een folder in de maak, die zal verdeeld worden. Ik beschouw het absoluut niet als concurrentie voor de markt van Sint-Michiels. Het moet toch mogelijk zijn om ook naast de Brugse Marktkramersbond te mogen organiseren.”

Een kans geven

“Dat op één dag twee markten niet toegelaten worden kan ook niet, want de Kaasmarkt in Brugge wordt ook georganiseerd op dezelfde dag van de zondagsmarkt in Sint-Michiels. Ik zal alle documenten netjes indienen bij het stadsbestuur met alle gegevens van de deelnemers, een marktplan die ik al heb gemaakt waarbij het kippenkaam op de verste plaats zal staan. Fietsenstallingen zijn voorzien en parkeerruimte hebben we ook. Ik hoop dat wij ook een kans krijgen, want in de zomermaanden zijn er ook vaak avondmarkten dezelfde dag van de markt.”

“Het is gewoon de bedoeling dat de inwoners van Sint-Kruis en Assebroek op zondag alles vers kunnen kopen op deze markt”, vertelt Marc Neirinck die al heel wat overeenkomsten heeft met marktkramers.

Guy Brunet van Studio Hall ziet het als een meerwaarde voor de lokale horeca. “In de weekdagen heb ik acht dagen per week optredens van ‘t Madeliefje in de zaal en als ik nu nog eens de markt heb op zondag, betekent het dat de zaal goed draait. Ik wil Marc een kans geven en hij kan alles volledig op privé terrein organiseren. Er is ook een overeenkomst qua huur dat hij moet kunnen voorleggen. Ik hoop dat de markt een groot succes wordt,” vertelt Guy Brunet, eigenaar en zaakvoerder van Studio Hall. (SR)

De reactie van Stad Brugge kan je integraal lezen op pagina 40 van het Brugsch Handelsblad

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.