We willen onze jongeren toch de wereld leren kennen?

© belga
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Er komt wat meer geld van de Vlaamse overheid richting West-Vlaanderen voor het hoger onderwijs. Dat was ook nodig. De provincie liep achterop. Ten onrechte.

Het hoger onderwijs en de universitaire instellingen moeten zich ook bij ons optimaal kunnen ontplooien. De voorbije jaren is er druk gelobbyd, door onder meer de provincie, door politici én door ondernemersverenigingen. Jongeren moeten de kans krijgen om hun talent hier volop te ontwikkelen. Om te verhinderen dat jongeren buiten de provincie gaan studeren en daar aansluitend een job vinden, moeten onze onderwijsinstellingen meer interessante opleidingen en masters aanbieden dan vandaag het geval is.

Maar zo eenvoudig is het niet en bovendien vinden wij het nogal ouderwets betuttelend om onze jonge mensen per se hier te willen houden. Jonge mensen gunnen we de wereld, toch? Laat ze uitzwerven over alle windstreken, niet als freewheelend backpacker, maar als studenten, nieuws- en leergierig naar andere mensen, werelden en technieken. En terugkeren zullen ze, als onze provincie aantrekkelijke troeven voor hen in petto heeft. Dat gaat dan om veel meer dan louter interessante bedrijven, maar ook – en nog meer – over een boeiende, wervende omgeving.

Blijkbaar vergeten bedrijven en politici dat een braindrain in twee richtingen kan werken

Steden die cultuur niet schuwen, gemeenten die durven investeren in parken en groen, die mobiliteit verzekeren, die niet alleen het auto- en vrachtverkeer vrije baan geeft, maar ook de zwakke weggebruiker comfort biedt. Kortom, een woon- en leefomgeving die niet alleen onze jonge gasten triggert, maar zelfs die uit andere provincies. Vergeet niet: een braindrain kan in twee richtingen werken.

Geef toe, daar zijn we met zijn allen veel te weinig mee bezig geweest. Er komt verandering, geleidelijk. Er was een tijd, nog niet zolang geleden, dat steden dachten dat het volstond om zich hip en met een eigentijds imago te presenteren. Intussen weten ze beter en geleidelijk leveren stadsbesturen inspanningen om ook daadwerkelijk woon- en leefomgevingen te creëren waar jonge gezinnen zich op een actieve manier kunnen nestelen. Maar we zijn er nog lang niet. Kortom, beste politici, vraag niet aan het hoger onderwijs wat vooral van u als gemeente- of stadsbestuurder wordt verlangd.

Reageren? jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier