Wat komt, is minder belastend voor het milieu. Maar wat komt, is wel meer dan toen

Een groot deel van het gebied tussen de Iepersestraat, de Izegemsestraat en de Brugsesteenweg bestaat vandaag uit gras- en weiland. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De buurtbewoners van de Iepersestraat en omgeving maken zich zorgen over de toekomstplannen voor de industriële site-Mewaf. Onze reporter Olaf Verhaeghe pleit ervoor om het weinige groen dat het gebied nog rest zoveel mogelijk te bewaren.

De bloedrode avondzon glijdt over Kortrijk en omgeving. In de verte staat de K-Tower te schitteren, de toren van de Sint-Elooiskerk op Overleie steekt spits boven de skyline uit. De paarden staan rustig te grazen, het verkeer hoor je amper. Wie langs de leegstaande gebouwen van Van Marcke op de site-Mewaf heen kan kijken, vindt een groen rustpunt op een boogscheut van het stadscentrum. Heel groot is het niet, maar het is nog open. Er is ruimte in een regio die almaar dichter bebouwd wordt. Er is groen in een stadsdeel dat al te grijs oogt. Mogen we dat mooi vinden?

De plannen die voorliggen voor de oude industriële site willen grotendeels komaf maken met die ruimte. Wat er komt, is op papier minder belastend voor het milieu. Maar wat er komt, is wel veel meer dan vroeger. Niet alleen de gebouwen gaan tegen de vlakte om er nieuwe te laten oprijzen, ook het grootste deel van het gras- en weiland wordt ingepalmd door bedrijvige blokjes voor kleine zelfstandigen. Open gaat hier dicht, groen wordt hier grijs. Mogen we dat jammer vinden?

Open gaat dicht, groen wordt grijs. Willen we dat eens herbekijken?

Het Kortrijkse stadsbestuur wil met de herbestemming van de site-Mewaf de economische activiteit nog wat dichter bij het centrum brengen. Maar wie vertrekt uit de Iepersestraat staat op vijf minuten in het midden van het Bedrijvenpark Kortrijk-Noord. Naar Ter Ferrants is het amper 950 meter of minder dan drie minuutjes rijden. Alleen liggen beide bedrijventerreinen aan de andere kant van de R8, op grondgebied Kuurne. Stad Kortrijk heeft alles liever binnen de eigen grenzen. Mogen we dat onnodig vinden?

Wandel eens tot daar en kijk om je heen. Bouw wat echt nodig is en laat de rest ademen. Spreek met de buurtbewoners en luister naar wat zij zien zitten. Er zijn talloze mogelijkheden voor de Mewaf van toen. Maar wat vandaag voorligt, lijkt ons niet het juiste plan. Er is nog tijd, er is nog ruimte. Willen we alles eens rustig herbekijken?

De oude industriële Mewaf-site moet plaatsmaken voor kmo's, kantoorruimte en een honderdtal woningen. Daarvoor zou een groot deel van de open ruimte moeten sneuvelen.
De oude industriële Mewaf-site moet plaatsmaken voor kmo’s, kantoorruimte en een honderdtal woningen. Daarvoor zou een groot deel van de open ruimte moeten sneuvelen.© Olaf Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier