Wasserij Cailliau in Ieper groeit met 2000 m² en is marktleider in West-Vlaanderen

Op de foto bemerk je de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé, de Ieperse burgemeester Emmily Talpe en de zaakvoerder van Wasserij Cailliau: Kristof Cailliau en Nancy Kinget. © EF
Redactie KW

Ondanks de coronacrisis blijft Wasserij Cailliau niet bij de pakken neerzitten. Integendeel de uitbreiding met een nieuwbouwgedeelte in de Rozendaalstraat 117, die gepland stond voor maart, wordt volledig uitgevoerd. Bij de bestaande 1200 m² komt er een nieuwbouw van 2000 m² waar de was en strijk van voornamelijk horecalinnen uitgevoerd zal worden.

Het is duidelijk een investering die gewaardeerd wordt door diverse overheden, want zowel burgemeester Talpe als gouverneur Decaluwé tekenden vanavond present op de ‘eerste steenlegging’. Zaakvoerders Kristof Cailliau (45) en Nancy Kinget zijn opgetogen met deze aandacht voor hun expansie. “Het bedrijf werd opgericht in 1952 in Roesbrugge onder de naam Wasserij Sint-Anna. Sinds 2003 zijn ikzelf en mijn vrouw Nancy eigenaar van het bedrijf, waarvan we de naam in 2014 wijzigden in Wasserij Cailliau. In 2007 verhuisden we naar de Rozendaalstraat 117 in Ieper, waar we nu dankzij onze gestage groei de uitbreiding kunnen realiseren. We behoren tot één van de meest innovatieve en geautomatiseerde bedrijven in de sector van de hotelwasserijen in de Benelux. We mogen gerust zeggen dat we marktleider zijn in West-Vlaanderen. Onze sterkte ligt onder andere in het feit dat we per kilogram was slechts ca. 1 liter water gebruiken. Bovendien beschikken we in onze sector als enige in de Benelux over onze eigen waterzuivering.”

Ecologische voetafdruk

Deze investering, waarvan de zaakvoerders het bedrag niet willen noemen, moet hen in staat stellen dit leiderschap in de provincie te bestendigen, maar er is meer. Kristof Cailliau: “We willen onze grenzen verleggen en ook klanten in Oost-Vlaanderen met onze wasserijservice laten kennismaken. Het gaat voornamelijk over hotels en een beetje cafés en restaurants die linnen huren van ons. Het wassen van dat linnen zit dan in de prijs inbegrepen. De ecologische voetafdruk van ons bedrijf wordt ook alsmaar kleiner, want we zullen beschikken over een buffertank van 175 000 liter en vanaf 2013 plannen we enkel nog te wassen met regenwater. Met deze investering willen we een positieve boodschap brengen naar onze horecaklanten, die hard getroffen zijn door deze coronacrisis. Toch zijn we ervan overtuigd dat investeren in deze tijden zal zorgen dat we klaar zullen zijn voor de toekomst. Een bewijs is ook het jaarcertificaat van het ‘VOKA-Charter Duurzaam Ondernemen’ dat we behaalden op 10 september 2020.”

Visie, innovatie en durf

Midden maart stonden de bouwkranen van Industriebouw Vandenbussche klaar om de grondwerken aan te vatten, maar de coronacrisis besliste daar anders over. Kristof Cailliau: “Zowat de volledige economie viel stil en trof ook Wasserij Cailliau. We lagen ruim drie maanden zo goed als volledig stil. Nochtans waren de eerste twee kalendermaanden uitstekend, 2020 zou een topjaar worden. Gelukkig hebben we ons ondertussen herpakt en zitten we weer op schema. Normaal moeten we in vergelijking met vorig jaar op 25 % meer omzet uitkomen. Ondertussen zijn we ook actief in Brugge en Blankenberge. De nieuwbouw zou operationeel moeten zijn tegen halverwege februari 2021 (krokusvakantie, red.).” Gouverneur Carl Decaluwé benadrukt in zijn woordje de kwaliteiten van Wasserij Cailliau. “Deze stap nu zetten bewijst visie, innovatie en durf! Als ik hoor dat het wasvolume in zeventien jaar tijd vertienvoudigd is, dan is dit een schoolvoorbeeld van West-Vlaams ondernemerschap!”

15 nieuwe voltijdse jobs

Ook burgemeester Emmily Talpe bevestigde de vaststellingen van de gouverneur. “Ik ben ‘preus’ met zoveel dynamiek in mijn stad, maar marktleider word je niet zomaar. De familie Cailliau en hun tien medewerkers maken dit waar en als stadsbestuur willen we dit zeker ondersteunen. Dit door te zorgen voor een ondernemersvriendelijk aanspreekpunt in onze stad, ruimte om te ondernemen, degelijke verbindingswegen, alsook voor de link naar de hogere overheden. Deze goesting in de toekomst van Wasserij Cailliau werkt hopelijk inspirerend. Hun inspanningen rond ecologie tonen dat ze vooruitdenken op het vlak van de bezorgdheden voor de toekomst ” Kristof Cailliau heeft ook nog goed nieuws op het vlak van werkgelegenheid. “Met deze uitbreiding van 2000 m² bedrijfsgebouwen zullen we op termijn 15 nieuwe voltijdse jobs creëren, die in realiteit neerkomen op ca. 25 extra medewerkers. We bulken van gezonde ambitie en dat geeft ons zuurstof voor de toekomst!”

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier