Waregemse Wolven: “Renovatie moet van Pand een toplocatie maken”

De langverwachte renovatie van Het Pand in Waregem komt eraan. Op 1 februari gaat het winkelcentrum dicht en is het tijd voor de grote metamorfose. Naar aanleiding daarvan laten we drie handelaars hun zegje doen. Vandaag is dat Elisa Daelewijn (30), die al vijf jaar ’t Bakkerietje runt, samen met haar ouders. In 2022 neemt ze de zaak over.

Dirk Daelewijn, Elisa Daelewijn en Yolanda Nijs. (foto Hein Demeyer)©Hein Demeyer
Dirk Daelewijn, Elisa Daelewijn en Yolanda Nijs. (foto Hein Demeyer)©Hein Demeyer”

Dankzij Yolanda Nijs en haar man Dirk Daelewijn (59) is ’t Bakkerietje uitgegroeid tot een begrip in Waregem. De twee Oost-Vlamingen namen de bakkerij in 1986 over. In het prille begin werd er alleen brood verkocht, maar inmiddels is de winkel uitgebreid met een broodjeszaak en zijn er ook pasta’s, soepen, slaatjes en desserts te verkrijgen. Er zijn drie zaakvoerders, maar op uitdrukkelijk verzoek van Yolanda en Dirk vindt het gesprek vooral met dochter Elisa plaats, “omdat zij de toekomst is van ’t Bakkerietje.”

Hier en daar is er gemor bij handelaars van Het Pand omdat ze door de werkzaamheden hun winkel tijdelijk moeten sluiten. Hoe bekijk jij dat?

Elisa: “Ik denk dat we er het beste van moeten maken, wetende dat het om een schitterende renovatie gaat die van Het Pand een toplocatie moet maken. Een stad als Waregem moet ambitieus zijn en volop inzetten op zijn winkelcentrum.”

Jullie kunnen niet klagen met de toegewezen tijdelijke plaats op de Markt. Hard moeten lobbyen?

Elisa: “We hebben daarvoor niemand proberen te beïnvloeden, al zijn we vanzelfsprekend heel erg tevreden dat we daar een mobiele winkel kunnen plaatsen om die periode te overbruggen. We hopen er op maandag 18 januari te kunnen openen.”

Terug in Het Pand zal jij vanaf de zomer van 2022 alleen de lijnen uittekenen van ‘t Bakkerietje. Plan je dan grote veranderingen?

Elisa: “De klemtoon zal mogelijk nog wat meer op gezonde voeding liggen. Dat zit nu al in ons gamma en ik stel vast dat een groeiend aantal van onze klanten dat ook hoe langer hoe meer wil. Daarvoor zullen ze dan nog meer aan hun trekken komen bij ons en bijvoorbeeld ook glutenvrije broodjes kunnen kopen. Al gaat dat niet ten koste gaan van het uitgebreide assortiment dat we nu presenteren.”

Je wil ecologisch verantwoord werken, staat er op de website. Is dat belangrijk voor jou?

Elisa: “Zeker, want ik vind dat we zorgzaam moeten omgaan met onze planeet en de plicht hebben om die in goede staat achter te laten voor onze (klein)kinderen. Iedereen kan daartoe zijn steentje bijdragen, wij als handelaars dus ook. In ‘t Bakkerietje proberen we dan ook zoveel mogelijk met afbreekbare materialen te werken. We zijn er nog niet helemaal, maar op termijn moet het plastic er wel helemaal uit.”

We blikken terug op een heel bijzonder jaar. Hoe zijn jullie omgegaan met corona?

Dirk: “We zijn erg streng geweest voor onszelf, in die mate zelfs dat we bij de eerste lockdown de eerste zeven weken zijn dichtgebleven. We hadden kunnen openen, maar hebben dat niet gedaan omdat we het niet verantwoord vonden. Er was onvoldoende beschermingsmateriaal. Mondmaskers kon je toen amper vinden.”

Elisa: “Nu is er waar nodig plexiglas, is er ontsmettingsgel en draagt iedereen die hier werkt ook latex handschoenen om te vermijden dat we met onze blote handen aan het brood of de broodjes moeten komen. Mijn tweelingzus Heleen houdt ons op dat punt extra alert. Ze is spoedarts in opleiding en heeft ons al meermaals verteld over wat corona kan aanrichten bij mensen.”

Elisa, je hebt diploma’s personeelsmanagement, accountancy en fiscaliteit op zak. Eigenlijk kon je daarmee alle kanten op.

Elisa: “Aanvankelijk was ik ook niet van plan om in ’t Bakkerietje te komen werken bij mijn ouders. De klik kwam er pas nadat ik tijdens de stages als student tot de vaststelling was gekomen dat een bureaujob toch niets voor mij zou zijn. De beslissing was plots snel genomen, ook omdat ik door de vakantiejobs in de winkel wist hoe aangenaam ik de contacten met de klanten vond. Bovendien kan ik de opgedane kennis van de hogeschool goed gebruiken om de zaak te runnen. Het is niet onbelangrijk dat ik goed overweg kan met cijfers.”

Zo moeder, zo dochter. Yolanda, jij hebt zelfs een universitair diploma toegepaste economische wetenschappen behaald.

Yolanda: “Ik heb ook zes jaar als assistent gewerkt aan de rijksuniversiteit van Gent, zoals die in de jaren 80 nog heette. Mijn man, die van opleiding slager is, was toen aan het kijken om ergens een bakkerij over te nemen. Ik zag het wel zitten om mee in de zaak te stappen omdat ik, net als Elisa nu, graag meer onder de mensen wilde zijn. Ik heb het me geen moment beklaagd. In de loop van die jaren heb ik veel Waregemnaars leren kennen via de winkel en dat heeft me altijd veel voldoening gegeven.”

Privé

Elisa Daelewijn (30) woont in de Waregemsestraat in Nokere.

Loopbaan

Elisa studeerde accountancy, fiscaliteit en personeelsmanagement aan de hogeschool in Gent. Sinds vijf jaar runt ze ’t Bakkerietje in Het Pand in Waregem samen met haar ouders. Elisa neemt de winkel over in de zomer van 2022.

’t Bakkerietje

Dirk Daelewijn en Yolanda Nijs namen in 1986 de bakkerij over. Vrij snel maakten ze er ook een broodjeszaak bij. De laatste jaren is het assortiment verder uitgebreid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.