Waregemse topspeler Renson is al twintig jaar trendsetter voor luchtventilatie: “Mensen een gezonde omgeving bieden, dáár is het ons om te doen”

Paul Renson: “Mensen die hier hun hele carrière doorbrengen, zijn eerder regel dan uitzondering.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Liefst 28 verdiepingen, 26,6 meter hoog, zes machinelijnen, drie spuitcabines en een laklijn van in totaal liefst twee kilometer. De cijfers van de nieuwe productiesite van Renson in Kruisem, pal op de grens van Oost- en West-Vlaanderen, zijn om van te duizelen. Met de ingebruikname zet de topspeler in zonwering, ventilatie en terrasoverkappingen haar ambities kracht bij om de absolute trendsetter in de sector te blijven. “Het belangrijkste is dat we topproducten blijven afleveren waar mens en planeet beter van worden”, zegt ceo Paul Renson.

Renson werd in 1909 door Polydore Renson, de overgrootvader van huidig ceo Paul (61), gesticht als fabrikant van raam- en deurbeslag. Sindsdien heeft het bedrijf, dat nu om en bij de 1.300 mensen in dienst heeft, een enorme evolutie ondergaan. De Waregemse onderneming is marktleider voor zonwering, outdoor living of terrasoverkappingen en ventilatie en heeft ondertussen vestigingen in België, het Verenigd Koninkrijk, Italië en sinds eind 2020 ook in China.

Sinds 1983 staat met Paul Renson de vierde generatie aan het roer, een man die van vooruit kijken zijn levensmotto gemaakt heeft. Twintig jaar geledenwas Renson de allereerste die natuurlijke ventilatie promootte als dé manier om een gezonde woon- en werkomgeving te creëren. “Toen stonden we alleen in die strijd”, blikt Paul terug. “Nu heeft iedereen, door de coronacrisis, er de mond van vol. Enerzijds juichen we die mentaliteitswijziging toe, anderzijds is het jammer dat daar een pandemie voor nodig was.”

Op de nieuwe site kunnen we drie keer meer produceren

“Tijdens de warmere zomer- en lentemaanden kan je een ruimte perfect ventileren door bijvoorbeeld enkele ramen open te zetten, iets wat in de winter moeilijker ligt. Daar bieden wij met onze systemen het perfecte antwoord op. Het is wetenschappelijk bewezen dat gezonde binnenlucht alleen maar voordelen telt. Het absenteïsme bij scholieren en werknemers gaat naar beneden, concentratieproblemen komen veel minder voor…”

“En wanneer een ventilatiesysteem plaatsen niet meteen een optie is, kunnen onze CO2-meters in huis gehaald worden. Die geven op zijn minst een perfect beeld van wanneer ingegrepen moet worden.”

© Renson

“Eigenlijk zijn we geëvolueerd van een puur metaalverwerkend bedrijf naar een een plek die totaalconcepten in huis heeft. Onze zonwering en ventilatiesystemen zijn perfect complementair en met ons outdoor living-concept willen we de mensen tonen dat de natuur nog altijd de beste plek is om te vertoeven. Mensen een gezonde omgeving bieden, dáár is het ons om te doen.”

“In die optiek past ook onze Healthbox, een slim toestel dat volledig op maat ventileert en automatisch in werking treedt wanneer het CO2-, vocht- of geurtjesgehalte in de binnenlucht te hoog wordt. Die zit nu al in 30.000 nieuwbouwwoningen en heeft enorm veel potentieel.”

Wereldwijd actief

Tot nu toe werden alle producten van Renson in het hoofdkwartier in Waregem vervaardigd, met de ingebruikname van de nieuwe site in Kruisem komt daar nu verandering in. Alles wat met outdoor living te maken heeft, vindt daar voortaan onderdak. Maandag werd het gebouw officieel in gebruik genomen. Geen dag te vroeg, zegt Paul Renson.

“Hier kunnen we drie keer meer produceren. Een goeie zaak, want de vraag naar terrasoverkappingen zit stevig in de lift. De coronacrisis heeft mensen ertoe aangezet om meer in hun eigen tuin te investeren, zodat ze het hele jaar door – ongeacht de weersomstandigheden – ervan kunnen genieten.”

© Renson

De producten die in Kruisem gemaakt worden, vertrekken naar alle windrichtingen: Renson is letterlijk wereldwijd actief. “Klanten kunnen van waar ook ter wereld hun terrasoverkapping online volledig op maat configureren en iedere bestelling wordt digitaal gecoördineerd. Zo leveren we maatwerk op een erg duurzame manier. Waarden die we bij Renson willen uitdragen.”

“Innovatie is een van onze sleutelwoorden. Om je een idee te geven: onze R&D-afdeling is 120 mensen sterk. We doen er alles aan om toonaangevend te blijven.”

Op zoek naar mensen

De nieuwe site moet tegen 2022 driehonderd mensen werk geven. Op de gevel staat dan ook in koeien van letters We have jobs te lezen. “Dat klopt ook”, glimlacht Paul. “Momenteel zijn we op zoek naar een tachtigtal arbeiders en evenveel bedienden. Die kunnen we morgen al inzetten, maar de zoektocht is niet altijd even eenvoudig. De Noord-Franse arbeidsmarkt wordt voor ons steeds belangrijker, want in eigen regio is de werkloosheid quasi nihil.”

Wie bij Renson werkt, blijft er ook graag, dat bewijzen de cijfers. “Flink wat mensen brengen hier hun hele carrière door. We beschouwen hen als familie en zetten ook fors in op opleidingen op de werkvloer en we hebben een honderdtal mensen uit beschutte werkplaatsen in dienst. We willen op alle vlakken een inclusief bedrijf zijn.”

Toekomst

Zelf is Paul Renson van plan om nog járen aan boord te blijven. “Ik bruis nog van de energie”, zegt hij. “Mijn bedrijf is mijn passie. Bij elk nieuw product voel ik nog die gezonde zenuwen. Mijn dochter Charlotte en zoon Leon runnen elk hun eigen bedrijf, mijn zoon Hubert is op de HR- en R&D-afdeling van Renson actief.”

“Ze zoeken hun eigen weg, we zien wel of een van hen uiteindelijk in mijn voetsporen treedt. De toekomst van Renson hangt al lang niet meer van de familie an sich af. Het belangrijkste is dat we topproducten blijven afleveren waar mens en planeet beter van worden.”

Op vrijdag 22 oktober is er een jobdag op de nieuwe site, op vrijdag 29 oktober volgt een tweede jobdag in Waregem. Info: www.renson.be/jobs.