Waregemnaar lanceert nieuw horecaconcept: drank bestellen zonder ober

Matthias Rijnwalt ontwikkelde I-Ordr en wil het nu eerst uitrollen aan de kust. © HDV
Gillian Lowyck

De jonge Waregemnaar Matthias Rijnwalt (27) is al een tijdje actief bij Ordeo, een online bestelplatform voor kleinhandel. Nu lanceert hij een nieuw concept: I-Ordr. Hiermee kunnen klanten hun bestelling zélf doorgeven. De voordelen? Kortere wachttijden, minder personeel nodig en géén app te downloaden.

“Wij zijn een start-up die een slimme besteloplossing heeft bedacht”, vertelt Matthias die het concept met zijn vennoot Patrick Bouckenooghe uitwerkt. “Hoe gaat het concreet in zijn werk? Stel, je gaat iets drinken en neemt plaats aan een tafeltje. Iedere tafel heeft een eigen QR-code. Die scan je met je smartphone en meteen verschijnt het menu. Je kan alles bestellen en betalen”, legt hij uit. “Uniek is wel dat je hiervoor géén app moet installeren. Dat vinden we echt een groot voordeel. Anders verlies je weer tijd met de app te downloaden. Apps worden vaak gebruikt voor herhaalde aankopen, maar als je maar één drankje drinkt op een terras… Dat is een drempel die we zeker wilden wegwerken.”

Op die manier is er geen ober meer nodig om je bestelling op te nemen. Er komt enkel nog iemand je drankje of eten brengen. “Klopt”, zegt Matthias. “In de praktijk merken we dat dat op een personeelsbesparing van dertig tot veertig procent neerkomt.”

Testcase

Het idee voor de app onstond een tweetal jaar geleden. “We stonden met Ordeo op de Horecabeurs in Gent. Daar kregen we de vraag van een standhouder met een terras van een veertigtal tafels of we niets konden vinden dat zijn personeelsprobleem zou oplossen. Een manier dat er geen drie hostessen continu bestellingen moesten opnemen. En we bleven die vraag maar krijgen, ook van andere mensen. Vorig jaar hebben we een testcase gebracht, ook op de horecabeurs. Met succes. Het is heel goed verlopen.”

Kust

Ordeo zelf telt meer dan honderd klanten, I-Ordr staat nog in de kinderschoenen en daar werken vandaag ongeveer een vijftal zaken mee. “We zijn volop bezig met I-Ordr uit te rollen naar de kust”, gaat Matthias verder. “Beachbars, maar ook gewoon alle zaken die een groot terras hebben. Hoe ik zelf bij het project ben beland? Vroeger op school had ik ook al geen geduld. (lacht) Ik heb het concept uitgewerkt, even getwijfeld en nog een tijdje in loondienst blijven werken. Maar uiteindelijk heb ik beslist om er toch vol voor te gaan”, besluit Matthias.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.