Wandelende kapper schenkt 400 euro aan Foton

Fabienne en Karel schenken de cheque aan Hilde Delameilleure van Foton.© PA
Fabienne en Karel schenken de cheque aan Hilde Delameilleure van Foton.© PA
Redactie KW

De verplichte sluiting van zijn kapperszaak in deze tweede lockdown betekende voor de Jabbeekse kapper Karel Hoffman en zijn vrouw Fabienne een nieuwe klap. Maar in het wandelen vonden ze een uitlaatklep én een verbinding met hun klanten. Het leverde ook een mooie bijdrage op voor Foton, de organisatie die mensen met dementie ondersteunt.

“Tijdens de eerste lockdown hebben we vooral veel gefietst. Zowel Fabienne als ik kunnen moeilijk stilzitten”, glimlacht Karel. “Vanaf de tweede lockdown, op 2 november, hebben we ons toegelegd op wandelen. Als uitlaatklep. We waren er immers totaal ondersteboven van dat we een tweede keer moesten sluiten. We begrepen het niet, want we hadden de afgelopen maanden ruim 2.000 euro aan investeringen gedaan om de coronamaatregelen te respecteren. En we spendeerden uren per dag aan het ontsmetten.”

“Die tweede sluiting voelde zo onrechtvaardig aan. Maar toen is ons wandelavontuur dus pas echt begonnen. Veel van onze klanten of mensen van het toneel reageerden op de beelden van onze wandelingen op onze facebookpagina Coiffure Hoffman. Daarop plaatsten we telkens naast wat duiding een fotoreportage van de wandeling van de dag. Soms deden de mensen deze wandeling dan zelf, soms gaven ze ons suggesties om andere wandelpaden in te slaan.”

Tips uitwisselen met klanten

“Het contact met de klanten, tips krijgen van hen en andere wandeltips doorgeven, is heel hartverwarmend. Er waren weken dat we elke dag een wandeling maakten, tot soms wel 23 kilometer lang. Traject en duur lieten we afhangen van het weer, maar eigenlijk hebben we het geluk gehad dat het mooi weer was in november.”

“We trokken uiteraard goed uitgerust op pad: met wandelschoenen, een goede jas en een door Fabienne gebreide muts. Een van de mooiste wandelingen die we deden, was in het Pajottenland”, zegt Karel Hoffman. “Ook de streek langs de Leie vind ik heel mooi. In de eigen gemeente heb ik bijvoorbeeld het Vloethemveld beter leren kennen. En wandelen kan echt wel avontuurlijk zijn. Ettelijke keren hebben we al slijk getrotseerd, vorig weekend kwam er zelfs een glijpartij aan te pas.”

De mooiste wandeling voor Fabienne was op en langs de legendarische Koppenberg, de helling waar ondergetekende de eindredacteur van deze krant, Matthias Feyen, vorig jaar vlot het nakijken gaf. “De natuur, het glooiende landschap en de panoramische zichten zijn daar schitterend.”

“Maar het zijn op zich allemaal mooie wandelingen; we hebben heel veel nieuwe dingen ontdekt. We hebben heel veel suggesties gekregen van klanten, waarvoor we hen dankbaar zijn! Zo hebben we alles een plaats kunnen geven; we hebben ons hoofd kunnen leegmaken. Het was iets positiefs in deze echt wel donkere dagen”, vindt ook Fabienne.

Sponsoring voor goede doel

Het was Fabiennes idee om een euro per kilometer te geven aan een goed doel. Het koppel zamelde zo zelf ruim 400 euro in, maar een oproep naar steun van klanten leverde nog eens ruim 300 euro extra op voor Foton.

“Foton is een organisatie die werkt met mensen met dementie. We kozen voor deze organisatie omdat wijlen mijn vader de ziekte van Alzheimer had. Zij organiseren veel ontmoetingen waar mensen met dementie veel aan hebben, maar dit kan nu niet door corona. Met onze sponsoring kunnen ze een krantje voor hun publiek drukken. Het doorbreekt toch enigszins de sociale isolatie van deze mensen”, vertelt een tevreden Karel Hoffman.

‘Veilig werken’

Hij breekt zelf nog een lans voor de kapperssector. “Financieel is het nu niet gemakkelijk voor ons, het overbruggingskrediet dekt de lopende onkosten en daarnaast krijgen we nu Vlaio-vergoeding, berekend op 10 % van het inkomen. De aanvraagprocedure is echter nogal moeilijk en het duurt een tijdje vooraleer je de steun uitbetaald krijgt. Het is logisch dat het zoals nu berekend wordt op basis van je inkomen en dus geen forfait is, maar de procedurelast is niet zo leuk. Want ondertussen moet je toch wel leven.”

“Of er veel collega’s zullen sneuvelen, kan ik moeilijk inschatten. Mensen die recent veel geïnvesteerd hebben, zullen echt wel moeilijkheden hebben om te overleven. Ik hoop om begin januari te kunnen opengaan; er is wat druk vanuit de beroepsorganisatie. De actie van ‘op straat kappen’ was ik wel genegen, omdat dit onze problematiek op een ludieke manier aankaart. We ervaren een gebrek aan vertrouwen in onze professionaliteit.”

“Wij zijn ondernemers, die daar ook naar handelen. Ik ben ervan overtuigd dat we als kapper volledig veilig aan de slag kunnen gaan. Het sluiten was ook niet echt de oplossing voor het probleem, in het buitenland zijn kapsalons wel open. Maar het zij nu zo, ondertussen halen we onze energie uit het wandelen. Maar je zal ons niet horen klagen als we weldra enkel terug op zondag en maandag zouden kunnen gaan wandelen …”, besluit Karel Hoffman. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier