Wafeltjes van Vredestuin in Passendale zijn West-Vlaams streekproduct

In haar winkeltje nabij de Vredestuin stelt Kristien Vanacker haar Passendaalse lukken voor. (foto ZB)
Redactie KW

De lukken van Vredestuin Vanoverberghe uit Passendale zijn een van de twaalf nieuwe West-Vlaamse streekproducten. Nadat ze eerder dit jaar de titel kregen van bezoeksboerderij is dit de tweede provinciale erkenning in korte tijd.

De Vredestuin van Stefaan Vanoverberghe en Katrien Vanacker is gelegen in de Canadalaan 47a in Passendale. “De naam van ons bedrijf, de Vredestuin, verwijst natuurlijk naar Wereldoorlog I. We liggen immers op de weg van Tyne Cot Cemetery naar de kerk van Passendale. Onze akkers, waar we nog veel oorlogsattributen bovenhalen, waren immers het slagveld”, verduidelijkt Patrick.

Al een viertal jaar zetten Patrick en Katrien in op streekproducten. “We steunen op twee pijlers”, legt Katrien uit. “Enerzijds zijn er de groenten en fruit en anderzijds zijn er de producten. Met onze lukken dongen we al mee naar de titel van streekproduct van Zonnebeke, maar nu krijgen we het provinciaal certificaat en dat maakt ons heel blij.”

“Waarom kiezen voor producten van ver weg als we ze ook hier hebben?”

Om erkend te worden, moet het product in West-Vlaanderen geproduceerd worden op ambachtelijke wijze met zoveel mogelijk streekeigen grondstoffen. “Onze krokante goudgele lukken worden gebakken volgens een eigen recept”, vertelt Kristien. “Het betreft een recept van oma en met een scheutje ‘Vintje’, een likeur van Vintage Heuvelland, krijgen de lukken een streekgebonden smaak. Ze zijn dan ook enkel in onze winkel te verkrijgen en worden gebakken door Patrick en mezelf. De laatste jaren gaan de mensen gaan de mensen steeds meer op zoek naar natuurlijke producten met natuurlijke suikers en geen bewaarproducten en daarvoor zijn ze bij ons aan het juiste adres.”

Nieuwe plannen

In de Vredestuin kan men ook terecht voor een ruim assortiment groenten en fruit. “Alles is zelf gekweekt en seizoensgebonden”, zegt Stefaan. “Groenten en fruit moet je eten op het moment dat ze er zijn. Je kunt heel het jaar door tomaten eten maar vergelijk dan eens de smaak met die van een rijpe tomaat in de zomer. We willen onze bezoekers laten kennismaken met het groei- en productieproces en hen leren te proeven. Jammer genoeg is dit door corona niet kunnen doorgaan al hopen we dat dit naar het einde van het schooljaar toe wel zal lukken.”

Katrien en Stefaan willen de ingeslagen weg verder bewandelen en koesteren al nieuwe plannen. “We hebben nu een aantal appel- en perelaars aangeplant en willen met de vruchten in de toekomst een streekproduct creëren. Ik wil een lans breken voor onze streekeigen producten. Waarom moet men zaken eten van de andere kant van de wereld als ze hier ook verkrijgbaar zijn?” (NVZ)

Meer info via 0476 75 29 58 of via de Facebookpagina van Vredestuin Vanoverberghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier