Waarom de maritieme dronefabriek in Oostende gebouwd wordt

Burgemeester Bart Tommelein, Noël Le Floch, Steven Luys en Francis Falcou van ECA Group, Dirk Declerck (ceo Haven Oostende) en bevoegd schepen Charlotte Verkeyn. © ML
Redactie KW

Niet Zeebrugge maar Oostende krijgt de Franse fabriek voor maritieme drones – onbemande duikbootjes – die was toegezegd in het contract voor de nieuwe mijnbestrijdingsvloot. De groep ECA, die in België op zoek gaat naar 70 medewerkers, opent in 2022 haar productievestiging op de voormalige Beliardsite in het havengebied.

Vorig jaar wezen de Belgische en de Nederlandse regering het contract voor een nieuwe vloot van twaalf mijnenvegers voor de Belgische en Nederlandse Marines toe. De opdracht werd gewonnen door het consortium Belgian Naval & Robotics, gevormd rond de Franse bedrijven Naval Group (scheepsbouwer) en ECA (maritieme technologie). Zij stoffeerden hun aanbod met een aantal Belgische partners en toeleveranciers. Bijvoorbeeld het onderhoud van de nieuwe mijnenbestrijdingsschepen zal gedaan worden door Flanders Ship Repair in Zeebrugge.

De Franse ECA Group gaat in Oostende vanaf 2022 maritieme drones produceren.
De Franse ECA Group gaat in Oostende vanaf 2022 maritieme drones produceren.© ECA

De Fransen beloofden ook te investeren in een fabriek voor ‘maritieme drones’ en twee technologische centra voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) in Zeebrugge. Groot was de verrassing toen deze week bekend raakte dat de fabriek zal gebouwd worden in Oostende.

70 jobs

Haven Oostende verleent aan ECA Robotics Belgium een concessie op de voormalige Beliardsite in het havengebied. Daar komt een fabriek van 5.000 m² die begin 2022 operationeel moet zijn.

De fabriek van 5.000 m² moet begin 2022 operationeel zijn

De hoofdzetel van ECA Robotics bevindt zich in Brussel en er wordt een R&D-vestiging gepland in Henegouwen. Voor deze twee vestigingen plus Oostende worden Belgische ingenieurs gezocht, naast voor Oostende ook technische en arbeidersprofielen. Alles samen zou het gaan om een 70-tal mensen die voor een periode van twee tot drie jaar werkzekerheid krijgen.

Innovatie als motor

“ECA Group ontwikkelt complete technologische systemen om mijnen op te sporen en te verwijderen. We leveren al aan 30 marines wereldwijd en helpen zo de waterwegen veiliger te maken”, zegt Steven Luys, ceo van ECA Robotics Belgium. ECA Group levert aan sectoren waar veiligheid en efficiëntie van cruciaal belang zijn, zoals scheepvaart, defensie, ruimtevaart en energie.

Haven Oostende verleent aan ECA Robotics Belgium een concessie op de voormalige Beliardsite.
Haven Oostende verleent aan ECA Robotics Belgium een concessie op de voormalige Beliardsite.© PM

Voorzitter Charlotte Verkeyn en ceo Dirk Declerck van Haven Oostende noemen de keuze van ECA voor Oostende logisch. “Hier vinden ze alles wat ze nodig hebben: een goed ontsloten site, grond, kade en bedrijvennetwerk. Dit bedrijf pas perfect binnen de missie van de haven als motor van duurzame tewerkstelling.”

Burgemeester Bart Tommelein ziet de komst van ECA Group als een stroomversnelling voor onderzoek en ontwikkeling in het havengebied. “We vergeten nog te vaak als Oostendenaar dat wij hier een Belgisch-Nederlandse ontmijningsschool met wereldwijde faam hebben. Eguermin is sinds haar opstart in 1965 in onze stad gevestigd en onze Belgische Marine is wereldwijd bekend als dé expert in het verwijderen van mijnen om waterwegen veiliger te maken. Ik deed er zelfs mijn legerdienst! De dronefabriek kon geen betere locatie vinden.”

(RJ/ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier