Waan je in Amerika: “Real Deal Pawn Shop is eerste commerciële pandjeshuis in België”

© SLW
Stefaan Lernout

Op de hoek van de Kortrijkstraat en de Kweekstraat in Wevelgem vind je vanaf dinsdag 2 juni een pandjeshuis. Volgens de eigenaars het enige commerciële pandjeshuis in heel België. Wie snel cash nodig heeft en iets te verpanden of te verkopen heeft, kan er terecht. Met om het even wat, van een televisietoestel tot een antieke vaas.

Je komt ze wel vaker tegen in Amerikaanse politiefilms, de pandjeshuizen. Meestal donkere, volgestouwde ruimtes waar een groezelig figuur achter een nog groezeliger raampje te weinig betaalt voor het horloge van iemands grootvader. Sammy Declercq (29) lacht als ik dat beeld oproep.

“Zo zijn we helemaal niet. Om te beginnen is iedereen hier welkom”, verzekert Sammy, die samen met Maxim Syx (39) de Real Deal Pawn Shop opent in de Kortrijkstraat 40. “We zijn inderdaad een pandjeshuis. Heb je snel geld nodig, kan je dat bij ons krijgen door een voorwerp in pand te geven. Wij vragen de persoon hoeveel geld die nodig heeft. Is dat 100 euro, dan geven wij die 100 euro en houden wij het voorwerp in bewaring. De persoon kan het later terugkopen mits het betalen van een opslagkost die nooit hoger is dan 15 procent. Wij helpen mensen die het moeilijk hebben om rond te komen op het eind van de maand en dat zijn er heel wat meer in deze tijden dan je vermoedt. Zitten ze terug bij kas, dan kunnen zij dat voorwerp terugkopen.”

Schatten op zolder

Klanten kunnen ook goederen verkopen, zonder meer. De Wevelgemse Real Deal Pawn Shop behoort tot een netwerk van 5.000 pawn shops wereldwijd. De eerste werden in 1990 opgericht in Las Vegas. In 2020 telt de groep ruim 5.000 winkels in meer dan 30 landen. “Wij zijn dan ook trots om de eerste pawn shop in België te openen”, zegt Maxim. “De voorwerpen die mensen aanbieden zijn heel divers: goud, juwelen, antieke wapens, oude brommers, een verzameling munten, een reeks strips, smartphones, fototoestellen… noem maar op. Voor iedere categorie kennen wij een specialist waarop we een beroep kunnen doen om het voorwerp naar waarde te schatten. Een twintigtal in totaal. Mijn specialiteit zijn wapens. Oorlogstuig uit WO I is enorm gegeerd in Amerika, terwijl het hier bij manier van spreken voor het oprapen ligt.”

Bij ons kan je met echt alles terecht: goud, wapens, strips, munten… noem maar op

Door het televisieprogramma Rijker dan je Denkt vlooiden heel wat mensen hun zolder uit, op zoek naar verborgen schatten. Kunnen zij de van onder het stof gehaalde kandelaar laten schatten en verkopen in de pawn shop? “Dat kan”, bevestigt Sammy. “Wij geven echter niet de effectieve verkoopwaarde, wel cash geld. Wij dienen tenslotte onze experts te betalen en het elders aan de man te brengen.”

Naast de inkoop dient er ook verkocht te worden, van goederen die niet worden teruggehaald, maar ook van andere producten die werden ingekocht. “De verkoop gebeurt vooral online”, vervolgt Sammy. “We organiseren kunstveilingen online, nieuwe producten of producten met een beschadigde doos verkopen we met twee jaar garantie. We organiseren ook groepsaankopen en ook alle tweedehandsproducten die wij aankopen vind je online. Om die te kopen dien je wel naar de winkel in de Kortrijkstraat komen.”

In alle discretie

Een team van vijf mensen zorgt ervoor dat alles op de website komt en stuurt de online verkoop aan. In België zijn pandjeshuizen een zeldzaamheid. Er was er een in Roeselare, in Limburg vind je wel een lommerd en in Brussel heb je de Berg van Barmhartigheid die een openbare instelling is met een sociaal karakter. Volgens Sammy en Maxim, die respectievelijk afkomstig zijn uit Aalbeke en Kortrijk, openen zij het enige commerciële pandjeshuis van het land. En dat in Wevelgem. “We zochten en vonden dit pand dat perfect aan onze wensen beantwoordt. Het is gemakkelijk bereikbaar, er is veel bergruimte, een grote private parking en wie iets wenst te verpanden of verkopen, kan dat doen in alle discretie. Je komt binnen via een aparte ingang die om de hoek in de Kweekstraat ligt.”