Vuurwinkel uit Marke schiet stock de lucht in als reactie op vuurwerkverbod

Vuurwinkel uit Marke heeft een deel van zijn stock vernietigd op zaterdagavond. © CL
Redactie KW

Op 27 november 2020 werd er in België een nationaal vuurwerkverbod afgekondigd, een nieuwe coronamaatregel. Vuurwinkel uit Marke heeft daarop beslist om zijn stock te vernietigen op zaterdagavond. “Je mag oudejaar vieren in je tuin in beperkte familiekring, maar dan zou vuurwerk toch perfect kunnen?” klinkt het bij zaakvoerder Thomas Desmet.

Thomas Desmet is zaakvoerder van Vuurwinkel in de Baron J. de Bethunestraat in Marke. “Vannacht hebben we beslist om onze stock in de lucht te schieten. Het is een reactie op het vuurwerkverbod dat gisteren werd afgekondigd, maar er zijn nog enkele andere redenen.”

Vergunningen onbruikbaar

“Begin 2020 hebben we beslist om onze opslagruimte uit te breiden met de bouw van een nieuwe bunker. Dankzij onze bunker zou onze capaciteit verzesvoudigen. Toen brak het coronavirus uit, waardoor het aanvragen van vergunningen voor die bunker erg lang aansleepte. Vier maanden geleden kreeg de Vuurwinkel uiteindelijk alle vergunningen voor de opslag en de verkoop van springstoffen.”

“Deze vergunningen gelden voor de volgende 30 jaar. Bijzonder jammer dan dat we die vergunningen niet mogen gebruiken voor de verkoop van vuurwerk voor eindejaar 2020. Momenteel leggen we de laatste hand aan het nieuwe bunkercomplex. Het spreekt voor zich dat hier erg grote investeringen mee gepaard gaan. Dat maakt de beslissing van de overheid van gisterenavond extra pijnlijk.”

“Absurditeit van beslissing”

“We zagen de bui wel al hangen. Onze winkel is al de hele lockdown gesloten. En vorige week kondigde de gouverneur van West-Vlaanderen een verbod af voor het verkopen van vuurwerk in West-Vlaanderen. Het grootste deel van onze klanten zijn West-Vlamingen, gevolgd door Oost-Vlamingen. Hoe dan ook zou onze verkoop kelderen.”

https://www.youtube.com/watch?v=tklAQ81HFJU

“Toen we vrijdagavond officieel vernamen dat er een verbod komt op het verkopen van vuurwerk, hebben we met ons team beslist om onze stock op zaterdagavond in de lucht te steken. Het vuurwerk dat we zullen laten ontploffen, is maar een fractie van de investeringen die we in onze bunker staken. Deze actie is een ludieke manier om de absurditeit van de beslissing in het oog te laten springen, letterlijk dan. Je mag oudejaar vieren in je tuin in beperkte familiekring, maar dan zou vuurwerk toch perfect kunnen? Het gaat hier niet om grote samenscholingen, maar om een leuk moment met het gezin.”

“Geen vuurwerkgekken”

Hier in België gaan mensen heel erg verstandig om met vuurwerk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland. Daar is men vuurwerkgek. In België is het afsteken van vuurwerk op oudejaar iets dat gebeurt met ouders en kinderen op een heel erg serene manier. Er gebeuren jaarlijks meer ongevallen met gourmettoestellen en kerstbomen. Gaan we dat dan ook verbieden?”

“Aan de andere kant hebben we ook respect voor de beslissing. Iedereen is getroffen door de coronamaatregelen, we zijn zeker niet de meest getroffen sector. Maar dat neemt niet weg dat het zeker geen feestelijk einde van het jaar wordt voor ons.”

“Lichtpuntje afgenomen”

“Voor iemand die nog nooit vuurwerk heeft afgestoken, lijkt het allemaal onbelangrijk. Het is moeilijk om uit te leggen wat er precies gebeurt als je vuurwerk afsteekt”, zegt Thomas. “Sowieso is het iets typisch voor het einde van het jaar. Een magisch moment voor iedereen. Een moment waarop je je even weer kind voelt. Vuurwerk op oudejaar is een lichtpuntje, en dat is ons afgenomen.”

Zaterdagavond was het team van Movie FX aanwezig zijn om de vuurwerkstock van de Vuurwinkel op een gecontroleerde manier laten ontploffen. Het team bestaat uit gecertifieerde pyrotechniekers, die special effects voor films verzorgen in binnen- en buitenlandse films. Ook is er een cameraploeg aanwezig.

“Opnames voor klanten”

Thomas Desmet: “We hebben snel enkele ploegen opgetrommeld om de spectaculaire ontploffingen vast te leggen op film. De opnames zullen we op een of andere manier ter beschikking stellen voor onze klanten. Er staat nog wat te gebeuren met de beelden, maar meer kan ik nog niet verklappen. Uiteraard zullen we alles veilig laten verlopen. We hebben al jaren ervaring met het opblazen van vuurwerk. En ook de coronamaatregelen zullen we respecteren.” Het gebeuren was niet toegankelijk voor het publiek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.