Voorzitter Frederic Stofferis: “Plastics@Tielt is een verrijking voor alle actoren in onze sector”

Frederic Stofferis: "De kunststofverwerkende bedrijven vissen allemaal in dezelfde vijver, maar we zijn faire spelers." © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Het wordt te weinig gezegd, maar het is om als Tieltenaar heel trots op te zijn: stuk voor stuk zijn de kunststofverwerkende bedrijven in onze regio wereldspelers. “We hebben ons in Plastics@Tielt verenigd om onze actiepunten nog sterker naar voren te brengen”, zegt voorzitter Frederic Stofferis, voorzitter van de raad van bestuur van Iplast en ook van Injextru Plastics.

Onder de holding Iplast zitten op vandaag twee bedrijven: Industrial Plastics (met 130 medewerkers) in Waregem en ook Injextru Plastics en Neofibra (met 100 medewerkers) in Tielt. Voorzitter van de raad van bestuur is Frederic Stofferis (44), die voorzitter is van Plastics@Tielt. “We stellen al jaren een tekort aan technisch geschoold personeel vast. Met bedrijven uit de sector hebben we enkele jaren geleden de koppen bij elkaar gestoken om Plastics@Tielt boven de doopvont te houden. We komen elkaar wel eens op de markt tegen en hebben uiteraard dezelfde belangen.”

Positiever imago

Volgens Frederic Stofferis had de sector van kunststoffen ook wel nood aan een positiever imago. “We stonden vaak in een (te) negatief daglicht: donkere fabrieken, weinig transparantie… Dat beeld klopt niet, maar je moet er als sector ook aan werken om zelf die positieve punten naar voren te brengen. Vooral naar jongeren toe: de sector aantrekkelijker maken.”

“Voor een stuk klopt het dat het onderwijs niet altijd goed afgestemd is op de dagelijkse praktijk op de werkvloer”

De zeepkistenraces in de medewerkende school VTI Tielt was een sterke en veelbelovende start van Plastics@Tielt. “Dat was inderdaad een groot succes. Wij zorgden voor een bouwpakket en de deelnemers konden naar eigen inzicht en vermogen hun bolides kleuren en versieren. Het was voor Plastics@Tielt een eerste belangrijke kennismaking met hoe we onze krachten konden bundelen. Toen zijn we als één front gestart, op een positieve en ludieke manier. We hadden de kiem gelegd en nu bouwen we voort op deze sterke fundamenten.”

Dezelfde vijver

“We gingen voluit voor opleidingen die dichter bij de werkvloer aansluiten. Zo hebben we het duaal leren – als voortrekker in Vlaanderen – met eigen middelen op de sporen gezet. Het zorgt voor een meerwaarde en een verrijking voor alle actoren. Het gaat op vandaag om een beperkt aantal leerlingen, maar de inspanningen zijn groot. Niet alleen van het VTI, maar ook van het onderwijzend personeel, de leerlingen én de deelnemende bedrijven.”

Het begon met… hoelahoeps

In 1947 sticht André Verbeke, vroeger werkend bij het kunststofbedrijf Formica, een eigen bedrijf Injextru dat zich toelegt op extrusie van kunststoffen. Omwille van plaatsgebrek en beperkte financiële middelen vestigt hij zich tijdelijk in Sint-Denijs-Westrem. In 1953 huurt hij een hoeve aan de Felix D’hoopstraat.

Door het groeiend succes van één product, met name de hoelahoep, worden in 1959 nieuwe, ingrijpende bouwplannen gemaakt. Een ruime uitbouw wordt in 1961-1963 opgetrokken langs de toen nog niet in aanbouw zijnde Ringlaan. Door zich meer te richten op consumptiegoederen (onder meer tuinmeubelen) en op de bouwnijverheid volgen verdere investeringen en uitbreidingen.

Na de minder rendabele jaren 1979-1980 neemt zoon Eddie Verbeke het bedrijf over, dat zich vanaf dan bijna uitsluitend richt op industriële profielen. In 1996 wordt Injextru door Iplast Holding (familie Stofferis) uit Waregem overgenomen. Nieuwe investeringen in machines, software en automatisatie volgen snel.

Plastics@Tielt kan ook een beroep doen op Plasticq, de sectorconsulent. “Die zorgt voor de belangrijke administratieve en andere ondersteuning. We proberen een zo breed mogelijk spectrum aan te bieden. We weten dat we allemaal in dezelfde vijver vissen, maar we zijn geen haaien. We doen het op een faire manier en zo willen we het ook in de toekomst houden. Het is belangrijk dat we verder groeien.”

60 vacatures

Frederic Stofferis denkt eraan om in de toekomst de groep te gaan verruimen met enkele andere bedrijven uit de regio Tielt, maar uiteraard altijd met een sterke link naar kunststoffen. “Het ligt inderdaad in onze bedoeling om de cluster wat meer open te trekken. In het project duaal leren zitten op vandaag een klein aantal leerlingen. We zouden dat aantal graag opkrikken, maar dan zijn ook meer bedrijven nodig om een draagvlak te blijven bieden. Hoe meer de lusten en lasten gespreid kunnen worden, hoe beter. Voor een stuk klopt het dat het onderwijs niet altijd goed afgestemd is op de dagelijkse praktijk op de werkvloer, maar zulke projecten zorgen er juist voor dat we als sector kunnen meehelpen om alles nog beter in goede banen te kunnen leiden.”

“In de aangesloten bedrijven gaat het vandaag toch al om 60 openstaande vacatures”

Dat er krapte op de arbeidsmarkt is, is bekend. “Het is een van de redenen waarom we nu voor de derde keer TechnoTielt organiseren. Leerlingen, werkzoekenden… in contact brengen met sterke bedrijven in onze sector. Het zorgt voor een kruisbestuiving. In de aangesloten bedrijven gaat het vandaag toch al om 60 openstaande vacatures.Dat zet deels een rem op de groei, maar zeker ook op bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe producten.”

Wat is Techno Tielt?

De Academie voor de Toekomst organiseert Techno Tielt om de kunststof- en textielsector bij jongeren en potentiële medewerkers bekend te maken. “Een driedaags initiatief dat de bezoeker in contact brengt met tal van innovatieve processen, hightech producten en materialen die vaak achter de muren verborgen blijven.”

Wanneer voor grote publiek?

Na demo’s en workshops voor leerlingen en werkzoekenden is er op zaterdag 10 februari tussen 10 en 13 uur een job- en opleidingsbeurs in de Europahal, die voor iedereen openstaat. “Er zullen 25 actieve demo’s te zien zijn om de passie voor kunststof en textiel naar het brede publiek over te dragen. Het ideale moment om topbedrijven te zien.”