Voor 28.000 euro coronapremies teruggevorderd in West-Vlaanderen

© belga
Laurens Kindt

De Vlaamse Overheid kende sinds het begin van de coronacrisis al bijna een miljard euro aan premies toe voor noodlijdende ondernemers. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). Van die premies werd intussen al 208.000 euro teruggevorderd in heel Vlaanderen. Voor West-Vlaanderen gaat het om 28.000 euro. “Het gaat vaker om vergissingen dan om gesjoemel.”

Ondernemers die door de coronacrisis moeten sluiten, kunnen van de Vlaamse overheid een premie bekomen om het leed te verzachten. Het gaat om een hinderpremie van 4000 euro voor de eerste drie weken, waarna wordt overgeschakeld op een dagpremie van 160 euro per gesloten dag.

Uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) blijkt nu dat de Vlaamse overheid sinds het begin van de coronacrisis maar liefst 433 miljoen euro aan hinderpremie en 492 miljoen euro aan dagpremies betaalde aan ondernemers, goed voor een totaal van 925 miljoen euro.

In West-Vlaanderen gaat het respectievelijk om 97 miljoen euro en 112 miljoen euro, goed voor een totaal van 209 miljoen euro.

Terugvorderingen

“Met de Vlaamse Regering hebben we ervoor gekozen om een snelle toekenning van de premie te doen, zodat ondernemingen ook snel geholpen worden”, zegt Arne De Brabandere van het kabinet Crevits.

Keerzijde van de medaille: er werd ondertussen ook al 208.000 euro teruggevorderd van 52 ondernemers die de premie onterecht ontvingen.

In West-Vlaanderen gaat het om zeven dossiers, voor een totaalbedrag van 28.000 euro.

“Er gebeurt een dubbele controle: een automatische bij de aanvraag en een gerichte controle na de toekenning. Daarvoor zijn bij Vlaio, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, vijftien inspecteurs ingezet en zij krijgen er binnenkort nog eens 15 extra. Die mensen kunnen via allerhande data te weten komen of bijvoorbeeld het vermeende inkomensverlies wel klopt”, klinkt het bij het kabinet.

Onlinewinkels toegelaten

Niet elke fout toegekende premie wordt echter aanzien als gesjoemel. “Mensen vragen soms de verkeerde premie aan en raken toch door de automatische controle daarvan waardoor ze de premie onterecht ontvangen. Daar is geen kwade wil mee gemoeid en dat wordt achteraf rechtgezet door ze de juiste premie toe te kennen”, aldus het kabinet.

“Als het toch om gesjoemel gaat, kan dit strafrechtelijk aangepakt worden. Maar we willen ook de creativiteit van ondernemers niet fnuiken. Horeca-ondernemers die moeten sluiten maar ondertussen zo creatief zijn om take-away aan te bieden, of bloemisten die een onlinewinkel beginnen, blijven recht hebben op hun premie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier