Volkscafé De Bijeenkomst in Sijsele zoekt een overnemer

Michel Vannieuwkerke en Pascale Lobelle. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Michel Vannieuwkerke, het vertrouwde gezicht achter de toog van De Bijeenkomst, gaat op zoek naar een overnemer voor zijn volkcafé in de schaduw van de kerk in Sijsele. Michel is 61 en kan gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Wie het ondanks deze vreemde tijden voelt kriebelen om een horecazaak te beginnen, moet misschien eens een kijkje nemen in de Dorpsstraat in Sijsele. Cafébaas Michel Vannieuwkerke gaat met pensioen en is op zoek naar overnemers voor zijn volkscafé, De Bijeenkomst. “We hebben altijd een trouw cliënteel gehad en de zaak beschikt ook over een modern uitgeruste keuken en een zaaltje voor feestjes.”

Bijscholingen

De afzwaaiende cafébaas beleefde zijn kinderjaren in Damme en verhuisde later naar Oedelem. “Mijn eerste job was in de cokesfabriek in Zwankendamme. Daar werkte ik in ploegen en zo had ik de mogelijkheid om regelmatig bij te klussen in de horeca, wat ik veel en graag gedaan heb”, vertelt Michel. “Later begon ik met een zelfstandige activiteit in de bouwsector als vloerder. In 1997 ben ik samen met mijn toenmalige vriendin hier begonnen met de uitbating van volkscafé De Bijeenkomst. Ik combineerde dat toen nog met mijn activiteit in de bouw. Zo’n tien jaar geleden ben ik daarmee gestopt om me volledig toe te leggen op de zaak.”

Michel toonde zich al die jaren behoorlijk ambitieus met de zaak want het café werd naar achteren toe uitgebreid, er kwam een terras bij, een vernieuwde keuken én achteraan werd een gerieflijk feestzaaltje gebouwd. “Ik heb ook mezelf bijgeschoold en ben een koksopleiding gaan volgen aan Ter Groene Poorte in Brugge. Twee jaar lang ging ik idere maandagavond trouw naar de lessen en nadien heb ik nog tal van specialisaties erbij gevolgd”, zegt Michel. “Ik heb altijd al graag gekookt en op die manier kon ik dan ook zelf de catering verzorgen in het feestzaaltje. Het wordt nog altijd frequent gebruikt voor verjaardagen, communies en soupers van enkele verenigingen, zoals de vinkenzetters.”

“Ik heb het cafélandschap hier zien veranderen: vroeger waren er meer dan dertig, nu nog slechts drie”- Michel Vannieuwkerke

Michel heeft door de jaren heel wat zien evolueren in het cafélandschap in Sijsele. “Zo’n veertig jaar geleden, toen ik jong was, waren er nog meer dan dertig cafés in Sijsele. Dat is vlug afgekalfd maar toen ik hier begon in 1997 had je in het dorp ook nog het Brouwershof, Prinsenhof, ‘t Meibos met bijhorende frituur en café Sint-Elooi. Die zijn intussen allemaal verdwenen. Nu zijn er nog slechts drie cafeetjes over.”

Trouw cliënteel

“Hier in De Bijeenkomst hebben we altijd een trouw cliënteel gehad niet alleen mensen uit Sijsele maar ook uit Moerkerke, Oedelem, Assebroek… Zowat de hele regio. Of er wel eens ruzie was in de zaak? Dat viel wel mee, hoor. Als de drank in de man is, wordt er soms al eens een duw gegeven maar we konden dat altijd vlug oplossen. Vroeger hadden we ook meer vaste groepjes die kwamen om te kaarten, meestal na de zondagsmis. Nu heb ik daar nog één tafeltje van, want ja, zulke zaken evolueren hé…”

“Ideaal voor koppels”

Michel wordt in de zaak intussen al enkele jaren bijgestaan door zijn vriendin Pascale Lobelle (52), die in hoofdberoep in het onderwijs staat. Nu hij pensioengerechtigd is, wordt het dus uitkijken naar overnemers voor de zaak. “Er is wel al wat interesse maar er is nog niets concreet. Ik denk dat deze zaak ideaal is voor een koppel, want er is hier ook een woning boven die kan gebruikt worden door de uitbaters. De zaak heeft zeker heel wat troeven, vooral door de goed uitgeruste keuken die ook kan gebruikt worden om maaltijden te serveren in het café.”

“Of ik me niet ga vervelen tijdens mijn pensioen? Neen hoor, ik ga graag fietsen en misschien doe ik nog wel wat opdrachtjes als gelegenheidskok.”

Wie interesse heeft in de zaak kan Michel contacteren via 0475 47 83 20 of michelvannieuwkerke@skynet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier