Voka, VBO, Unizo en NSZ vragen concrete tijdslijn voor andere sectoren

Pieter Timmermans (VBO).©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Pieter Timmermans (VBO).©VIRGINIE LEFOUR BELGA

Alhoewel de opening van de kappers als een lichtpuntje wordt gezien, klagen Voka, VBO, Unizo en NSZ ook aan dat er nog steeds een gebrek aan perspectief is voor de andere sectoren.

Een echt perspectief op een normalisering van leven en werken is er niet, zegt de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka. “Ondernemingen en medewerkers gaan in het rood. We verwachten dat de regeringen effectief een tijdpad uitzetten en de komende weken rond de tafel gaan zitten met de nog gesloten sectoren om tegen het Overlegcomité van 26 februari een exitstrategie aan te kondigen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

“Na bijna een jaar coronacrisis moet er meer aandacht gaan naar mentale gezondheid, economie, jobs en de perspectieven voor jongeren. Het gevoel leeft sterk dat het genoeg is geweest. Om mensen hoop te geven, is een concreet perspectief dringend nodig, 26 februari is wat dat betreft een absolute deadline”, aldus nog Maertens, die pleit voor “realistische en specifieke als-dan-scenario’s met vooraf gekende volgorde”.

Werkgevers vragen solvabiliteitsplan

De vraag naar perspectief klinkt ook bij werkgeversorganisatie VBO. “We pleiten ook voor een ambitieus solvabiliteitsplan met krachtdadige financiële en fiscale maatregelen gecoördineerd tussen alle bestuursniveaus om een faillissemententsunami te voorkomen”, zegt topman Pieter Timmermans.

Het VBO lanceert ook een oproep tot discipline. “Ondanks de vaccinatiecampagne, blijft het absoluut noodzakelijk dat we met z’n allen nog enige tijd de nodige discipline aan de dag blijven leggen en strikt de collectieve hygiënevoorschriften blijven opvolgen, zowel op het werk als in de privésfeer”, luidt het.

Ook Unizo-topman Danny Van Assche benadrukt dat het nu “bijzonder belangrijk is dat we met zijn allen blijven doorzetten en alle veiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk blijven naleven opdat ook de andere sectoren op zo kort mogelijke termijn weer aan de slag kunnen. Voor de horeca, de events, de fitnesscentra, enzovoort moeten we nu maximale inspanningen leveren om ook hen zo snel mogelijk een concrete datum te kunnen geven.”

‘Onderscheid is discriminerend’

Dat kappers opnieuw mogen werken, juicht ook NSZ toe. Maar de organisatie vindt het niet kunnen dat andere contactberoepen niet mogen herstarten. “Wachten tot 1 maart heeft geen zin. Het is trouwens de eerste keer dat hier een onderscheid in wordt gemaakt. Dit roept toch heel wat vragen op en hoe valt dit te rechtvaardigen?”, klinkt het.

Ook NSZ klaagt aan dat andere sectoren nog geen planning kregen. NSZ wil dat ook zij kunnen hopen op een heropening. “Met een heropstartplan weten ze ook waar ze naartoe kunnen werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier