Voka: “Vandaag 17.000 extra West-Vlamingen aan de slag”

Bert Mons van Voka en minister Nathalie Muylle bezochten maandagmorgen enkele winkels bij hun heropening. © belga
Olivier Neese

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) ging maandagmorgen met haar eigen ogen kijken hoe de winkels in West-Vlaanderen hun deuren openen. Voka rekende uit dat ongeveer 17.000 extra mensen weer aan de slag konden.

Sinds maandag 11 mei mogen alle handelszaken hun deuren weer openen. “Een cruciale stap in de doorstart van onze economie”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van VOKA West-Vlaanderen. “Na de 20.000 medewerkers die op vorige week maandag weer aan de slag konden, kunnen vanaf vandaag volgens de ramingen van Voka West-Vlaanderen nog eens 17.000 mensen extra aan het werk.”

“Dat is een belangrijke stap voor iedereen: niet alleen voor deze zwaar getroffen sector en diens medewerkers die zo uit de tijdelijke werkloosheid stappen, maar ook voor de klanten die nu weer fysiek in hun favoriete zaken terechtkunnen én voor de bedrijven die van deze vraag en consumptie afhangen. De non-foodhandel is een essentiële schakel in de keten, die de activiteit in de bedrijven verder op gang kan trekken.”

Plaatsbezoek in thuisstad

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) ging maandag met haar eigen ogen kijken naar hoe de winkels heropstarten. Ze bracht een bezoek aan het Izegemse Winsol en in de winkelstraten in haar thuisstad Roeselare, waar ze Boggi en Brooklyn binnenstapte. “Er is zeer hard gewerkt door handelaars en gemeentes om winkels op een veilige manier te kunnen heropstarten”, reageerde ze. “Vorige week hebben we een gids ter beschikking gesteld met heel concrete preventiemaatregelen en we zien dat die goed wordt toegepast. Dit is een belangrijke nieuwe stap in de heropstart van de economie.”

Minister Nathalie Muylle bezocht maandagmorgen onder meer Winsol in Izegem.
Minister Nathalie Muylle bezocht maandagmorgen onder meer Winsol in Izegem.© BELGA

De stad Roeselare werkte de voorbije dagen een plan uit om het shoppen op een veilige manier te laten verlopen. De parkeerplaatsen in de Ooststraat zullen tijdelijk plaats moeten maken voor wandelroutes en komen er hygiëne-units. Camera’s zullen de situatie steeds monitoren. “De belangrijkste steun die we onze handelaars kunnen geven is een veilig comfortgevoel voor hun klanten”, zegt Roeselaars burgemeester Kris Declercq.

Omzetverlies van 80 procent

De non-foodhandel kreeg het bijzonder zwaar te verduren door de lockdown. Zo noteerde die in april een omzetverlies van maar liefst 80 procent. Enkel de horeca, toerisme- en evenementensector lijden nog erger onder de coronacrisis. Eén op de tien handelszaken in de non-food geeft ook aan dat een faillissement in de komende maanden waarschijnlijk is. “Het is voor hen van levensbelang dat ze nu mogen heropenen”, zegt Bert Mons nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten