Voka positief over uitbreiding lijst essentiële diensten en opvang in de paasvakantie

Bert Mons © gf
Redactie KW

Vrijdagavond is een update van het ministerieel besluit met betrekking tot de essentiële diensten en sectoren in het Belgisch Staatsblad verschenen. Tevens wordt verduidelijkt hoe men de opvang tijdens de paasvakantie ziet. Bert Mons van werkgeversorganisatie Voka West-Vlaanderen reageert opgelucht op die uitbreiding.

De federale overheid erkent de noodzaak van operationele ondernemingen en breidt lijst van paritaire comités/ondernemingen die essentieel geacht worden om onze economie te doen blijven draaien gevoelig uit. Op die manier kan de productieketen gegarandeerd worden, en worden ook de vele toeleveranciers op deze manier als essentiële onderneming beschouwd. Ook de cementindustrie is toegevoegd.

Toeleveranciers

“Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is tevreden en opgelucht met deze verduidelijking. We kregen veel vragen van verontrustende ondernemingen die zich afvroegen of zij nu al dan niet moesten sluiten. De lijst bevatte enkele inconsistenties die bepaalde ondernemingen, zoals noodzakelijke toeleveranciers, uitsloot als essentiële onderneming.”

“Met de uitbreiding van de lijst, en tevens ook een verduidelijking in het ministerieel besluit met betrekking tot telethuiswerk en de social distancing, hopen we dat er een einde komt aan de onduidelijkheid”, aldus algemeen directeur Bert Mons. “Die ondernemingen zijn broodnodig om onze economie staande te houden en de productieketen te kunnen garanderen. Zij moeten er natuurlijk wel alles aan doen om zo veel als mogelijk thuis te werken en indien dit niet lukt de social distancing in acht te nemen. Gezondheid gaat immers voor alles. Maar we mogen ook niet blind zijn voor de economische en maatschappelijke noodzaak om sommige ondernemingen te doen blijven draaien”, voegt Bert Mons er nog aan toe.

Kinderopvang voor iedereen

Verder wordt in het nieuwe besluit verduidelijkt dat de opvang voor kinderen verzekerd wordt tijdens de paasvakantie. Opvang in de paasvakantie is er voor alle gezinnen die buitenshuis moeten werken, niet voor wie onder het thuiswerkregime zit. Voor scholen die zelf geen kinderopvang kunnen voorzien, wordt een andere vorm van opvang georganiseerd, waarbij kinderen in dezelfde groep in opvang moeten blijven dan tot op heden en de kinderen moeten bij voorkeur opgevangen worden door personen waarmee ze de voorbije weken contact gehad hebben. De Vlaamse regering heeft woensdag bovendien ook aangekondigd dat alle kinderen tussen 3 en 12 jaar in de paasvakantie gratis terecht zullen kunnen in buitenschoolse opvanginitiatieven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier