Voka benadrukt sterke economische groei en lage werkloosheid in regio Veurne en Diksmuide

Maya Strobbe (regiovoorzitter Veurne), Veerle De Mey (Directeur belangenbehartiging en kennis & advies), Jonas Plouvier (belangenbehartiging Westhoek, Kenis & advies - ruimte) © MVP
Redactie KW

Het gaat goed met onze economie, en zeker in regio Veurne en Diksmuide. Maar we moeten niet op onze lauweren rusten… Er is nog werk aan de winkel en voor 2018 stelt VOKA voor deze regio een aantal prioriteiten. De bevindingen van een rondvraag en de daaruit afgeleide conclusies lichtte het VOKA-bestuur vandaag toe.

Zowel het arrondissement Veurne als Diksmuide kenmerken zich door een hoge ondernemersgraad (15,7%). Dat ligt een stuk hoger dan het gemiddelde voor West-Vlaanderen en het Vlaams Gewest. Ook de toegevoegde waarde en het aantal vacatures stijgen.

Maya Strobbe, regiovoorzitter Veurne en Veerle De Mey, directeur belangenbehartiging en kennis & advies, zien de toekomst positief tegemoet, maar zijn het er unaniem over eens: “We zien dat de economie al meerdere jaren in een groeicurve zit, maar toch houden we ons hart vast, want we moeten zien dat we ‘voorop’ blijven, ‘staying ahead the curve’… Daarvoor zijn inspanningen nodig! In onze regio en in de hele Westhoek is het vinden van werknemers de grootste uitdaging voor onze ondernemers, maar ook de mobiliteit stellen wij als prioriteit.”

Onze regio moét meer dan ooit investeren in aantrekkelijkheid

Veerle verwijst naar een rondvraag die VOKA vorig jaar heeft georganiseerd: “We hebben de vragen opgesteld onder de vorm van een stemformulier, ook als hint naar de naderende verkiezingen, waarmee we willen aangeven dat wanneer ondernemers en de beleidsmensen goed samenwerken, ze er samen sterker uitkomen. In West-Vlaanderen werden economische 10 steden bevraagd: Ieper, Veurne, Brugge, Oostende, Roeselare, Izegem, Tielt, Wevelgem, Kortrijk en Waregem. Op het vlak van de algemene tevredenheid over de werking van de lokale besturen scoort West-Vlaanderen het beste van heel Vlaanderen. Uit de enquête is gebleken dat het succes van een onderneming samenhangt met de omgevingsfactoren. De essentie zit in menselijk kapitaal, ruimte, mobiliteit… en daarrond werd de enquête opgebouwd. Ondernemers waarderen een sterke identiteit, een aantrekkelijk imago en voldoende socio-economische dynamiek. Ze kiezen voluit voor een beleid dat transparant communiceert en een voortrekkersrol opneemt op het vlak van de twee grote trends voor vandaag en voor de toekomst: digitalisering en duurzaamheid.”

Voka had gevraagd om niet meer door de dorpen te rijden, maar dat is niet uit het traject gekomen

Maya pikt in: “Onze regio moét daarom meer dan ooit investeren in aantrekkelijkheid. Daarom zullen we dit jaar ook vanuit Voka West-Vlaanderen hierrond initiatieven nemen. Als ondernemers kunnen we dat niet alleen waarmaken. Ook de overheid draagt hier een stevige verantwoordelijkheid. We vragen dat de beleidsmakers beslissingen nemen om de welvaart in de Westhoek te laten stijgen. Die welvaart hinkt immers achter op de rest van West-Vlaanderen, het is een spijtige contradictie in de cijfers. Verschillende dossiers in de regio kunnen een dosis ondernemerschap gebruiken en moeten dringend vastgepakt worden. Er moet na al die jaren eindelijk werk worden gemaakt van een vlotte verbinding Ieper-Veurne. Voka streeft hier al jaren voor een participatietraject met alle stakeholders en pleit voor een vlotte verbinding. Het voorstel dat nu op tafel ligt is niet voldoende! Voka had gevraagd om niet meer door de dorpen te rijden, maar dat is niet uit het traject gekomen. We dringen aan op innovatieve concepten of nieuwe infrastructuur met veilige fietspaden zodat de dorpen worden ontweken, en dat er toch voldoende snelheid gegarandeerd blijft. Belangrijk is dat het dossier zorgt voor een ontsluiting van de hele Westhoek, en daarvoor zouden ook alle burgemeesters zich hiervoor samen moeten inzetten, ook die van de Westkust! De vergunningen voor de omleidingsweg in Diksmuide moeten zo snel mogelijk verleend worden, zodat kan gestart worden met de uitvoering van de eerste fase van de werken. Er zijn al te veel kostbare jaren verloren gegaan! We zullen mee aandringen bij de overheidsinstanties, want we moeten zorgen dat de budgetten gealloceerd blijven en niet worden herzien na de verkiezingen!”

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier