Vogels zorgen misschien voor nieuwe druivenvariëteiten op Lokers wijndomein

Peter Vandamme bij enkele jonge scheuten/zaailingen. © EF
Redactie KW

Al geruime tijd ziet wijnboer Peter Vandamme zaailingen opduiken in zijn wijndomein Klein Rijselhoek in Loker. “Best spannend want wie weet kunnen daaruit nieuwe wijnstokken groeien”, klinkt het.

Zaailingen zijn door vogels uitgescheiden druivenpitjes die sterk afwijken van de moederplant en een nieuwe druivenvariëteit kunnen vormen. ” Wie weet, groeien hier nieuwe, superlekkere en ongelooflijk sterke druivenvariëteiten”, zegt de wijnboer. “In afwachting van de oogst kan ik dus alvast starten met het verzinnen van namen voor mijn zaailingen. Of misschien gebeurt er helemaal niets en moet ik dit project gewoon vergeten.”

De wijnboer spande nochtans netten over de wijnranken maar dat belette de vogels niet om eerst van de druiven te eten en dan hun uitwerpselen te laten vallen op het wijndomein. “Aangezien ik geen herbiciden gebruik en ook de gronden niet mechanisch bewerk, krijgen de zaailingen nu de kans om uit te groeien tot volwaardige druivenranken.”

Samenwerking topchef

Net als bij de meeste van zijn collega’s werden ook bij wijnboer Peter Vandamme alle groepsbezoeken in het voorjaar geannuleerd. “Er kwam nadien wel wat beweging in dit verhaal tot aan het verstrengen van de maatregelen.”

Over de afname van zijn wijnen is Peter wel tevreden. “Vooral op de samenwerking met de Noord-Franse topchef Florent Ladeyn ben ik fier. Niet alleen worden mijn wijnen er geserveerd, van de druivenschillen maakt hij ook ambachtelijke bieren.” (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.