Voedselteams promoten gezond eten op het ritme van de seizoenen

Sylvie Sarlet is de enthousiaste vertegenwoordiger van het Wevelgemse Voedselteam: "De producenten komen bij voorkeur uit Wevelgem en de buurgemeenten." (foto SLW)
Redactie KW

Druiven eten in de winter of witloof in de zomer. Bizar, maar we staan er niet meer bij stil want je vindt die producten het hele jaar door in de rekken van de supermarkt. Voedselteams ijveren echter voor een korte voedselketen, waarbij transport beperkt blijft. De producten die je bij hen bestelt zijn duurzaam, biologisch, seizoensgebonden en bovendien zeer lekker. Daar hoef je Sylvie Sarlet van het Wevelgems Voedselteam niet van te overtuigen.

Voedselteams zijn niet te verwarren met de voedselbanken, die laatsten bezorgen voedsel aan wie niet voldoende middelen heeft om dat zelf aan te schaffen. De voedselteams moedigen mensen aan om voedsel ‘van bij ons’ te eten. Seizoensgebonden producten die niet van de andere kant van de aardbol hierheen worden gescheept. Het systeem bestaat uit producenten die hun voornamelijk biologische waren aanbieden aan consumenten. Die kunnen uit het beschikbare aanbod wekelijks hun boodschappen doen.

Druiven uit India

Om die boodschappen te doen, hoef je zelfs de deur niet uit, dat gebeurt via een webwinkel. Aangezien geopteerd wordt voor producten uit de streek, organiseren de Voedselteams zich heel lokaal. Het Wevelgemse voedselteam is een van de weinige West-Vlaamse, Sylvie Sarlet is de verantwoordelijke en laaiend enthousiast over het concept.

“Ik koop zoveel mogelijk voedsel via Voedselteams, op het ritme van de seizoenen. Putje zomer zal er geen witloof aangeboden worden bijvoorbeeld. In de supermarkt kan je het hele jaar door druiven kopen, maar in de winter worden die wel aangevoerd vanuit India.”

“Druiven eet je best in september. En waarom zou je Pink Lady’s uit China eten terwijl we in eigen land zo’n mooi aanbod appelen hebben? Mensen moeten zich terug bewust worden van het mooie en lekkere aanbod dat we lokaal produceren, zeker op het vlak van groenten.”

“Slechts een aantal producenten komen in aanmerking”, zegt Sylvie. Ze komen bij voorkeur uit Wevelgem en de buurgemeenten. Dat lukt niet altijd, zo wordt heel wat van ons aanbod groenten aangevoerd uit Avelgem omdat we bij voorkeur Bio-producten aanbieden. Producten zoals bananen die hier niet worden gekweekt, zijn dan bij voorkeur Fairtrade.”

Groenten en fruit komen van Avelgem en van Pol Hanssens uit Wevelgem, ook een kernlid van het Wevelgems Voedselteam. Zuivel wordt aangeleverd door de Natuurhoeve in Gullegem, herten-, runds- en kalfsvlees door De Bouvrie uit Bossuit, de Fairtrade producten uit de Wereldwinkel in Gullegem en vis komt van Pintafish.

Aardbeien als snoepjes

“Pintafish is een organisatie die samenwerkt met Vlaamse vissers”, legt Sylvie uit. “We kiezen niet voor Victoriabaars uit Afrika maar voor vis die lokaal op een duurzame manier gevist wordt. En waar de vissers een eerlijke prijs voor krijgen. Onze producten zijn ietsje duurder dan wat je doorgaans in de supermarkt vindt, maar ze zijn zoveel lekkerder. De aardbeien van Pol Hansens zijn snoepjes, die uit Spanje smaken vooral naar water. Idem voor tomaten, asperges, noem maar op….”

Hoe werkt het?

Na registratie op de website www.localfoodworks.eu krijg je toegang tot de webwinkel. Net zoals bij een andere webwinkel vul je je winkelmandje en je rekent af. Op donderdag tussen 15.30 en 18 uur kan je je bestelling afhalen in school De Levensboom in de Kijkuitstraat. De pakketten worden gemaakt door de producenten.

“Momenteel telt het Wevelgemse voedselteam een twintigtal leden. “Dat is niet zoveel, voor onze producenten zou het interessanter zijn dat er meer bestellingen zijn om zo de kost van het transport per product te beperken”, besluit Sylvie Sarlet. (SLW)

Info: Sylvie Sarlet, 0473 71 07 93.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier