Voedselagentschap controleert markt in Kortrijk

Redactie KW

In Kortrijk controleert het voedselagentschap de hele week handelszaken.

Maandagvoormiddag gingen vier inspecteurs van het FAVV aan de slag op de wekelijkse maandagmarkt, die voor de verandering was opgesteld op de Veemarkt en langs de Groeningelaan: de Paasfoor stond nog op de Grote Markt en het Schouwburgplein.

Dat het FAVV de maandagmarkt controleerde op de Veemarkt, had vorige week de gemoederen beroerd: deze plaats is bedekt met dolomiet, wat stof veroorzaakt. Daarom werd maandag heel vroeg de Veemarkt nat gespoten. Al maakt dat voor Hubert Gheysens, sectorhoofd FAVV, geen verschil uit. “De kramen die levensmiddelen verkopen, moeten daar sowieso tegen gewapend zijn. Er vinden trouwens wel meer markten plaats op ondergronden die stof veroorzaken.”

Inspecteur Stefanie Hubeau controleert de temperatuur. (Foto JVGK)
Inspecteur Stefanie Hubeau controleert de temperatuur. (Foto JVGK)

Onder meer slagerij Stefaan Detremmerie uit het Oost-Vlaamse Nokere werd op de maandagmarkt gecontroleerd. Op enkele details na bleek de wagen in orde. Inspecteur Nathalie Rombaut: “De scheiding tussen kip en vlees, die ervoor moet zorgen dat er geen overdracht van salmonella kan gebeuren, moet iets beter, maar voor de rest hadden we amper opmerkingen.”

Maximum

“De temperatuur van de frigo’s, de snijmachines, de toelating, de afdekking van het vlees…. Alles was in orde. Dit kraam scoort dan ook vier sterren. Het maximum is vijf, maar die score wordt enkel toegekend als er ook nog eens een audit gebeurd. Deze slagerij krijgt van ons dus het maximum.” De resultaten van de controle zullen vanaf 1 juni op de website van het FAVV te lezen zijn.

Inspecteur Hubeau en zaakvoerder Detremmerie bekijken de etiquetten. (Foto JVGK)
Inspecteur Hubeau en zaakvoerder Detremmerie bekijken de etiquetten. (Foto JVGK)

Zaakvoerder Liselot Detremmerie was alvast blij. “Het is een teken dat we goed bezig zijn. Speciale maatregelen voor vandaag namen we niet, we werken al jaren op deze manier. We maken ook heel wat zaken zelf en verpakken alles dan meteen. Wel sta ik liever op de plaats waar we gewoonlijk staan. De Veemarkt geeft meer stof. Bovendien beschikken we over een grote vrachtwagen en het is niet simpel om op de Veemarkt tussen die paaltjes en obstakels te laveren.”

Snoepkraam afwezig

De inspecteurs op de maandagmarkt waren wel vroeger dan normaal klaar. Reden: een aantal kraameigenaars was – toeval of niet – niet komen opdagen. Onder meer een snoepkraam dat op de controlelijst stond. De eigenaar kan zich de komende weken aan een onaangekondigde controle op de markt of bij hem thuis verwachten. Het FAVV voert nog tot en met zaterdag 25 april controles uit in Kortrijk.

(AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.