Voeding Lesage mag niet uitbreiden en trekt naar Poperinge

Vijf maanden geleden brandde het gebouw van Voeding Lesage in Oostvleteren volledig uit. (Foto RVL)
Redactie KW

Na de verwoestende brand bij Voeding Lesage op 4 maart, wou zaakvoerder Peter Lesage zijn bedrijf opnieuw opbouwen in Oostvleteren, en zelfs uitbreiden. Dat laatste zagen de provincie en de Vlaamse overheid echter niet zitten, en dus verhuist Voeding Lesage naar Poperinge, naar het gebouw van tabaksgroothandel Cobeltab.

“De afbraak- en opruimingswerken na de felle brand in de stockageruimten hebben een dikke maand in beslag genomen”, zegt gedelegeerd bestuurder Peter Lesage. “Ondertussen werken we vanuit een opslagmagazijn dat we huren in Menen. Wij hadden graag tegen Nieuwjaar opnieuw gebouwd én uitgebreid in Oostvleteren. Dat wilden we doen zonder de leefbaarheid van de buurt in het gedrang te brengen. Daarbij kregen we de volledige steun van het gemeentebestuur, dat de bouwplannen van onze architect zag zitten. Maar de dienst stedenbouw van de provincie en het Vlaams Gewest gingen daar tijdens een vergadering niet mee akkoord. Het vroeger bestaande gebouw mocht opnieuw opgetrokken worden, maar we mochten niet uitbreiden. Het zou jaren duren om daarvoor de procedure te doorlopen en onder meer een planologisch attest en ruimtelijk uitvoeringsplan te kunnen krijgen. En daarop konden wij natuurlijk niet blijven wachten.”

Cobeltab

“We vernamen dat het gebouw van Cobeltab in Poperinge te koop stond, en na een plaatsbezoek was de deal in twee dagen rond. Cobeltab stopt volledig met alle activiteiten, ze lieten de zaak over aan een andere groothandel. Blijkbaar is er een grote terugval in de sigarettenverkoop, onder meer door de aangekondigde Brexit, en ook aan de Franse grens zou de verkoop verminderen. Bovendien komen er nieuwe verplichtingen rond de automatisatie en het distributiesysteem, dat volledig traceerbaar moet worden. Dat zou zorgen voor grote investeringen, en blijkbaar zag Cobeltab dit binnen de dalende marges niet meer zitten“, aldus Peter Lesage.

“Het zou jaren duren om daarvoor de procedure te doorlopen en onder meer een planologisch attest en ruimtelijk uitvoeringsplan te kunnen krijgen”

“Onze groothandel in voeding en wijnen bestaat al 70 jaar, en de firma blijft maar groeien. Daarom wilden we, na de brand, uitbreiden in Oostvleteren. Maar dat kan dus niet op korte termijn. Burgemeester Stephan Mourisse zag onze plannen zeer goed zitten, vooral omdat we konden aansluiten op de bestaande ambachtelijke zone. In het gebouw van Cobeltab beschikken we over 5.000 vierkante meter en 900 vierkante meter burelen. Iets groter dan in Oostvleteren. Er is bovendien nog ruimte voor uitbreiding. Er zijn vier laadkaaien, wat ideaal is voor onze vijf vrachtwagens die dagelijks naar supermarkten en buurtwinkels rijden. We beschikken ook over vijf supermarkten. Alles samen stellen we een vijftigtal werknemers te werk: 25 in de eigen supermarkten, en 25 in de voedingsgroothandel, van wie vijf in de wijnafdeling. Die wijnafdeling zullen we behouden in Oostvleteren. Door de uitsplitsing zullen we dus ook hiervoor meer ruimte hebben. We hopen dat het de juiste strategische beslissing is voor de toekomst. De meeste van onze werknemers wonen in Vleteren en Poperinge. Een verhuis van zowat tien kilometer zal dus geen groot probleem zijn. Sommigen zullen zelfs dichter bij hun werk wonen. We hopen eind september te kunnen verhuizen vanuit Menen naar Poperinge. Indien die betrokken ambtenaren zich de moeite hadden getroost om eens tot bij het bedrijf in Oostvleteren te komen, dan zouden ze gezien hebben dat we daar zeker gepast zaten, en niet zonevreemd.”

Gefrustreerd

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) van Vleteren reageert teleurgesteld: “Ik wist dat de firma Lesage naar andere mogelijkheden aan te zoeken was, gezien de tegenwerking die ze kregen van de provincie en het Vlaams Gewest. De bedoeling was een constructief gesprek te hebben over wat de mogelijkheden zijn in de nabije toekomst en op lange termijn. In plaats daarvan kreeg de firma Lesage de boodschap dat ze beter zouden opkrassen, en dit door ambtenaren die niets kennen van de firma, niet eens de firma weten liggen, en zeker de noden niet kennen van die groothandel. Een voorbeeld: ze deelden mee dat de firma beter herlocaliseert naar een plaats die vlot bereikbaar is via een gewestweg. Ze wisten dus niet eens dat de firma Lesage op 200 meter van de N8 ligt. Daar wordt een mens gefrustreerd van. Het is toch de gemeente Vleteren die best geplaatst is om te weten wat kan en niet kan en wat de beste oplossing kan zijn voor de firma Lesage.”

“Natuurlijk moest Voeding Lesage kunnen blijven in Oostvleteren. De firma zelf had niets liever gewild, de gemeente had niets liever gewild, de mensen die er werken hadden niets liever gewild en de bevolking had niets liever gewild. De firma en haar zaakvoeders zijn bijzonder geliefd in Vleteren en iedereen zou zijn volle steun geven voor de heropbouw van de site, en zeker na zo’n ramp.”

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier