Vlaamse Visveiling denkt aan nieuwe manier om te verkopen, kopers niet enthousiast

Redactie KW

Dat moet zorgen voor een correctere prijsvorming voor de reders. Dat werd donderdag gezegd bij de voorstelling van de studie Visdirect, die uitgevoerd werd onder impuls van het Europees Visserijfonds.

De Vlaamse Visveiling maakt gebruik van een traditionele manier van veilen, namelijk met een afslagklok. Schip per schip, soort per soort en kwaliteit per kwaliteit passeren om beurt de revue. Maar de Visveiling wil nu een stap verder gaan en onderzoeken hoe andere verkoopsmanieren kunnen worden toegepast. Daarbij werd geluisterd naar de reders en de kopers.

Opvallend is dat de tevredenheid van het huidig systeem heel hoog is, en dat kopers de traditionele manier verkiezen boven veranderingen. Reders lijken echter steeds meer gewonnen voor blokverkoop. Daarmee worden alle vissoorten met eenzelfde kwaliteit en grootteklasse van verschillende vaartuigen aangeboden, en de visser krijgt de gewogen gemiddelde prijs per blok.

Momenteel experimenteert de Visveiling al met rog en willen ze het proefproject uitbreiden, dik tegen de zin van veel kopers. Ze lieten dat dan ook bij de voorstelling merken. Zij vrezen onder meer dat de bedenktijd voor een aankoop fel zal verminderen. “Vis is een jachtproduct. Een visveiling is niet te vergelijken met een groenten- of tuinveiling, waar er iedere dag een vaste hoeveelheid tomaten, of gelijk welke groente, aankomt”, klonk het.

Toch wil de Vlaamse Visveiling verder evolueren en overweegt ze eerst te verkopen per soort, terwijl dat nu per schip is. Het proefproject met rog toonde al aan dat er een meer homogene prijs ontstaat. Bovendien is het systeem ook logistiek haalbaar en blijft de kwaliteit even hoog. Maar de afslagklok zal ook nog steeds gebruikt worden.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.