Vlaamse regering: “6.500 West-Vlaamse jobs bedreigd door de Brexit”

© Davy Coghe
Hannes Hosten

De Vlaamse regering roept vooral kmo’s op om zich goed voor te bereiden op de Brexit, nu er meer en meer een no-deal in de lucht hangt. “Grote bedrijven zijn vrij goed voorbereid, maar kleintjes kijken meer de kat uit de boom”, vreest Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

De Brexit Taskforce, een overleggroep van de Vlaamse regering met beleidsdomeinen en sectoren die het meest gevolgen van de Brexit zullen ondervinden, blies maandagnamiddag verzameling in het gouverneurshuis in Brugge. Na afloop gaven gouverneur Carl Decaluwé, minister-president Jan Jambon en de ministers Hilde Crevits (CD&V) en Lydia Peeters (Open VLD) uitleg aan de pers.

“Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 20 procent van onze export en 21 procent van onze import”, aldus gouverneur Decaluwé. “Voor heel Vlaanderen is dat respectievelijk 7 en 5 procent. Onze textielsector, voeding, landbouw, de haven van Zeebrugge… is getroffen door de Brexit.”

“Als het niet tot een akkoord komt tussen de EU en Groot-Brittannië, zijn in West-Vlaanderen 6.500 jobs bedreigd”, zei minister-president Jambon. “Op Vlaams niveau gaat het om 28.000 jobs of 2,5 procent van het bruto-binnenlands product (bbp), maar zelfs al komt er een deal, dan nog verliezen we 1,8 procent van ons bbp. Eind deze week zou moeten blijken of er een akkoord is, maar de kans lijkt klein.”

Vlaamse ondersteuning

“Bereid u voor”, zo gaf de minister-president de bedrijven mee. “De grote bedrijven doen dat, maar veel kleintjes kijken eerder de kat uit de boom en gaan ervan uit dat de soep niet zo heet zal gedronken worden als ze is uitgeschept. Wij blijven er wel voor ijveren dat het gros van de middelen uit het Europese Brexit-aanpassingsfonds die voor België zijn bestemd, naar Vlaanderen gaan. Dat fonds is goed voor 5 miljard euro en Vlaanderen is goed voor 88 procent van de Belgische export naar het Verenigd Koninkrijk.”

“In ons relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ zijn ook middelen voorzien om de Vlaamse bedrijven te ondersteunen die getroffen zijn door de Brexit. Het gaat om 83 miljoen euro, waarvan 33 miljoen euro ondersteuning voor de aanpassingen die moeten gebeuren om in orde te zijn met de export- en douaneregels en 50 miljoen euro om de export te ondersteunen”, aldus Jan Jambon.

Privilegie

Minister Crevits wees er nog op dat er nog eens 50 miljoen euro is voorzien voor vernieuwingssteun voor bedrijven, zowel na corona als door de Brexit. “We blijven ijveren voor een onderhandeld akkoord, maar we zullen desnoods ook het Privilegie der Visscherie uit 1666 aanvoeren.” Dat privilegie van de Britse koning Karel II geeft 50 Brugse vissersschepen voor eeuwig het recht om in de Britse en Schotse wateren te vissen. Karel kende dit voorrecht toe uit erkentelijkheid omdat hij drie jaar in Brugge mocht verblijven nadat hij uit zijn land werd verjaagd. “100 jaar geleden bleek dit privilegie nog geldig en er is geen reden om aan te nemen dat dit nu niet meer het geval is”, aldus minister Crevits.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters stelde nog dat alle voorbereidingen getroffen zijn om files op de wegen, aan havens en luchthavens door de Brexit zoveel mogelijk te vermijden.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier