Vlaamse meerderheid wil handelskernen versterken

© archief JVGK
© archief JVGK
Redactie KW

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD willen de handelskernen in de Vlaamse steden en dorpen laten heropleven. Vandaag staat een op de tien winkelpanden immers leeg en dat zet de leefbaarheid er onder druk. Een rist aanbevelingen moet de lokale besturen helpen het tij te doen keren.

“We willen dat onze stads- en dorpskernen heropleven tot een gezellige plaats waar mensen elkaar ontmoeten, werken, wonen, winkelen en zich ontspannen”, zeggen de Vlaamse parlementsleden Robrecht Bothuyne (CD&V), Maaike de Vreese (N-VA) en Maurits Vande Reyde (Open VLD), die de aanbevelingen in een resolutie goten. “Levendige handelskernen, een aantrekkelijk en nabij aanbod van winkels, horeca en diensten, dat komt er immers niet zomaar.”

Hoge huurprijzen

Wat is het probleem? “Er zijn steeds meer woonkernen waar het aanbod verschraalt of zelfs verdwijnt. Op sommige plaatsen zijn de huurprijzen voor handelspanden niet meer haalbaar voor veel winkels”, legt Robrecht Bothuyne uit. Het trio wil daarom een aantrekkelijk en betaalbaar aanbod van panden creëren via een voordelige grondbelasting voor goed gelegen winkelpanden, net als zogenaamde DORV-concepten, waarbij sociale, maatschappelijke en commerciële functies onder één dak gecombineerd worden, gericht op plattelandskernen waar winkels en sociale voorzieningen volledig dreigen weg te vallen.

Een andere aanbeveling is een winkelshift realiseren door de handelsvestigingswetgeving aan te passen. “Laat ons vooral over de verschillende beleidsniveaus heen een stimulerend kader uitwerken, out-of-the-box denken, drempels wegwerken, experimentele projecten opzetten en ervaringen delen”, vult de Brugse Maaike Vreese aan.

AliBaba en Bol.com

Voor Maurits Vande Reyde moet er aandacht naar eerlijke spelregels gaan. De resolutie roept daarom op de wetgeving rond zogenaamde “dropshipping” te versterken. Dat is de verkoop via sociale media en platformen als AliBaba van producten die nauwelijks aan regelgeving gebonden zijn.

“Niemand vraagt bedrijven als Bol.com te verbieden. Lokale winkels omarmen de nieuwe e-commerce mogelijkheden ook. Maar er moeten wel gelijke spelregels zijn voor iedereen. Nu zijn er zogenaamde dropshippers die producten van onveilige en slechte kwaliteit importeren uit China en hier via sociale media verkopen. Ze hebben geen adres, zijn niet aansprakelijk en dumpen zoveel mogelijk producten om op korte tijd zoveel mogelijk winst te maken. Lokale winkels die hetzelfde doen zouden meteen gesloten worden”, aldus Vande Reyde. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier