Viterra uit Waardamme bevoorraadt Belgische wijnbouwers

(foto GST)
(foto GST)
Redactie KW

Nederland geen telers zijn gevestigd die professioneel plantgoed produceren voor de wijnbouw. Voor Alexander Van Acker uit Waardamme de gelegenheid om samen met zijn vader Viterra op te richten.

Boomkweker Alexander Van Acker (28) uit Waardamme kreeg interesse in wijnbouw en hij besloot een opleiding wijnbouwer te volgen. Hij plantte in 2015 zelf een kleine wijngaard aan. Al snel bleek wijnbouw niet ideaal om te combineren met de boomkwekerij. Eén van de docenten van de opleiding in Syntra vroeg Alexander of hij interesse had om zich te gaan focussen op het kweken van druivenplanten die perfect geschikt zijn voor het Belgisch klimaat. Alexander heeft dankzij de boomkwekerij van zijn vader toegang tot grond en veel van het benodigd materiaal, wat de investeringen beperkt hielden.

Viterra

Dankzij de vereniging wijnbouwers Oost-West en steun van enkele leden besloot Alexander om na uitgebreid onderzoek over de teelt van druivenplanten hiermee ook aan de slag te gaan. In 2020 richtte Alexander met zijn vader Yvan hiervoor Viterra op, de eerste druivenplantenkwekerij in België te Waardamme. In het voorjaar van 2020 werden de eerste planten geënt en kregen een eigen stekje op de boomkwekerij.

“We specialiseren ons uiteraard in het kweken van druivenplanten specifiek voor de Belgische en Nederlandse wijnbouw. We zijn ons eerste jaar gestart met Franse rassen en klonen uit de Bourgogne, Champagne en Elzas omdat deze het meest aangeplant worden in België. We kweken meerdere klonen van ronkende namen als chardonnay en pinot noir, maar ook pinot gris, pinot blanc, pinot meunier en auxerrois” zegt Alexander. “Onze eerste planten zijn nu klaar en worden vanaf eind april uitgeleverd. Ondertussen zijn er vorige maand al de nieuwe planten voor volgend jaar geënt. We hebben ons assortiment reeds uitgebreid met enkele Duitse klonen en rassen en ook schimmeltolerante rassen.”

“Wij kunnen ook op bestelling planten maken op maat. Hiervoor moet de wijnbouwer wel zijn bestelling ten laatste in februari van het jaar voor de aanplant doorgeven zodat we de tijd hebben om het juiste moedermateriaal te vinden en de planten te kweken. Hoe vroeger je bestelt, hoe meer kans je hebt dat we de ideale planten nog beschikbaar hebben of we deze bij collega’s nog kunnen vinden.”

(GS)

Meer info: www.viterra.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier