Vierde generatie laat fietsenhandel Daels uit Lauwe nog steeds op wieltjes lopen

Honderd jaar lang rustines en fietspompen. Vier generaties lang remblokken en wielspaken. Met Lone Daels ( 24) en Jordy De Baets (25) is fietsenhandel Daels ondertussen aan zijn vierde generatie toe en aan het succesvolle recept van service en herstellingen wordt alvast niet gesleuteld. “Mijn ouders keken steevast in de toekomst waardoor we geen gigantische veranderingen zullen moeten doorvoeren, al gaan we wel de wereld van mountainbikes introduceren in Lauwe”, klinkt het bij de gemotiveerde opvolging.

De hele familie met v.l.n.r Odilon Daels, Nancy Coorevits, Lone Daels en Jordy De Baets. (Foto WO)


Zowat iedere Lauwenaar stapte ooit wel eens binnen in de fietsenwinkel, gelegen langs de Wevelgemstraat. Een binnenband, een spanbandje of een gloeiplug voor een bromfiets? De redenen om binnen te stappen in de speciaalzaak waren legio. “Natuurlijk kun je het in de verste verte niet meer vergelijken met de zaak die mijn ouders en grootouders hebben opgebouwd. Evolutie is iets wat je onmogelijk kan tegenhouden!”

Odilon Daels, het bekende gezicht dat ondertussen reeds 24 jaar Lauwe leerde fietsen, kijkt met voldoening in de richting van zijn dochter en schoonzoon. “Net zoals mijn vader heb ik hen nooit geduwd in de richting van een overname”, klinkt het. “Dergelijke zaak draait op pure passie en wanneer je zoiets overneemt omdat het moet, dan is dat het recept voor een gegarandeerde ramp. Neen, onze dochter Lone kreeg de vrije keuze maar ergens doet het wel deugd te weten dat ze de familiezaak, met moderne toetsen, verder wil zetten.”

“Er was een tijd dat e-bikes meewarig werden bekeken, maar nu is elektrisch fietsen helemaal hip”

Fietsen Daels is even Lauws als het gemeentehuis en de Sint-Bavokerk en zowat iedereen stapte er ook door de voordeur. Toch willen Lone en Jordy het geheel van een moderne en actuele toets voorzien. “Mijn ouders trokken reeds volop de kaart van de elektrische fietsen”, pikt Lone meteen in. “Er was een tijd waar e-bikes werden bekeken als iets voor oude en misschien wat sjofele mensen maar die tijden liggen al lang achter ons. Elektrisch fietsen is helemaal hip en ondertussen is zowat iedereen tot de vaststelling gekomen dat dit niet alleen is voorbehouden voor oudere mensen. Een mountainbike met elektrische ondersteuning of een kinderfiets met motor op de pedalen? Welkom in 2020 waar dit gewoon standaard deel uitmaakt van het aanbod.”

Service als troef

Een zaak met naam en faam overnemen en het geven van een persoonlijke toets? Het is niet meteen de meest eenvoudige taak. Toch kijken Lone en Jordy vol goede hoop en moed richting toekomst. “De coronacrisis heeft voor een vreemde situatie gezorgd”, klinkt het. “Fabrikanten kunnen niet snel genoeg leveren waardoor mensen vaak op hun exemplaar moeten wachten. Aan de andere kant brengen mensen hun oude exemplaren ook massaal binnen voor een solide onderhoudsbeurt. Het is net op dat gebied dat Fietsen Daels naam en faam heeft gemaakt: service. Nog voor de zaak 21 jaar geleden een enorme make-over kreeg, was het vooral ons atelier dat bleef groeien. Aan dergelijk succesrecept hoeft niet te worden gesleuteld en onze visie is dan ook om het familieverhaal op die manier verder te zetten. Mijn vader Odilon gaat hier nog een tijdje meedraaien achter de schermen, om ons alle kneepjes van het vak te leren maar die familiale vibe, dat gemoedelijke gevoel dat er altijd al was, gaat ongetwijfeld blijven.”

Lone en Jordy zijn ondertussen ook al trotse ouders van een kleine meid, waardoor de opvolging voor een vijfde generatie misschien al verzekerd is. “Dat moeten we nog allemaal bekijken”, lacht Lone. “Laat ze eerst nog maar volop puberen en stommiteiten uitsteken. We gaan dan wel kijken of ze het ziet zitten om de zaak uit onze handen te nemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.