Vier nieuwe Torhoutse zaken dankzij de actie ‘Win een winkel’

V.l.n.r. Sherlock-uitbaatster Kimberly Verstraete, burgemeester Kristof Audenaert en Ann Vanassche. © foto JS
Johan Sabbe

De door het stadsbestuur gelanceerde actie ‘Win een winkel’ werpt haar vruchten af. Er werden de voorbije maanden vier nieuwe handelszaken geopend: in de Oostendestraat de concept store Skin Kwafé en de viswinkel De Zeeleeuw en op de Markt de kopie- en drukwinkel Ctrl+c en de koffiebar Sherlock.

“En we staan met nog drie andere mogelijke starters in contact”, zegt coördinator Lokale Economie Ann Vanassche. “De stadssteun leidt duidelijk tot resultaat. Sowieso krijgen de beginnende handelszaken een starterspremie van 5.000 euro, maar daarnaast kunnen de door de jury geselecteerde nieuwkomers op een ruim pakket van voordelen rekenen.”

De campagne ging in maart van start met de stickeractie op leegstaande panden. De grote stickers suggereerden welke winkels er eventueel in het gebouw hun intrek konden nemen. Daarna volgde de eigenlijke Win een Winkel-actie met de uit Torhout afkomstige actrice Maaike Cafmeyer als boegbeeld. In een filmpje gaf ze ludieke tips aan startende ondernemers. Het doel was duidelijk: mensen warm maken om een winkel te starten. Met de mogelijkheid om stevige ondersteuning van de stad en een aantal partners te krijgen. Gevolg: er dongen liefst 49 kandidaten met een winkelconcept naar de stadssteun.

“De vier uitverkoren laureaten krijgen naast de intussen al toegekende starterspremie een resem bijkomende voordelen”, klinkt burgemeester Kristof Audenaert enthousiast. “We brengen hen onder meer in contact met Unizo en met Start & Go, een kennisnetwerk met opleidingen en netwerkmomenten voor startende zaken. Ook worden ze een jaar gratis lid van Torhout Handelt, het samenwerkingsverband tussen het stadsbestuur en de lokale middenstand. Nog drie finalisten maken kans op dat pakket. Hun zaken kunnen het lokale winkelaanbod mooi aanvullen, maar we willen min of meer zeker zijn van hun overlevingskans. Daarom besliste de jury om hen extra tijd te geven om hun concept uit te werken.”

Begeleiding nodig

Los van de drie finalisten die nog kans maken op de extra steun is de actie Win een winkel afgelopen, al blijft de starterspremie gelden. “We hebben gemerkt dat starters begeleiding nodig hebben om te groeien in hun ondernemerschap”, besluit Ann Vanassche. “Straks willen we participeren in het project KISS West van het provinciebestuur. KISS staat voor Kernversterking Innovatie Samen Sterk. We starten ook een project voor oudere handelaars die op een positieve manier willen uitbollen en hun zaak willen overlaten aan ondernemers met goesting.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier