Vier ambitieuze dertigers slaan handen in elkaar en richten Refuge in Roeselare op

Valentijn Vanhee, Jasper Lensen, Maarten Desmyter en Jonas Hoste vormen samen het gezicht van Refuge. (foto SB)© Stefaan Beel
Valentijn Vanhee, Jasper Lensen, Maarten Desmyter en Jonas Hoste vormen samen het gezicht van Refuge. (foto SB)© Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Enkele ambitieuze dertigers sloegen onlangs de handen in elkaar en richtten in het Krommebeekpark ‘Refuge’ op. Een houtskeletbedrijf dat high-end (bij)gebouwen ontwerpt, vervaardigt en ter plekke installeert.

Het creatieve brein bestaat uit Tieltenaars Jonas Hoste (34) en Valentijn Vanhee (33) die elkaar al kennen sinds hun middelbare schooltijd. Deze interieurarchitecten leerden de knepen van het vak in de B2B-sector en runnen samen een ontwerpbureau.

Geboren Nederlander en strategisch account Jasper Lensen (36) woont al een flink stuk van zijn leven in Roeselare en volgt de dossiers tot in de puntjes op. De kantoren van Refuge bevinden zich boven het atelier van medevennoot Maarten Desmyter (36), die een houtpassie erfde van zijn grootvader en zich de voorbije jaren als houtbouwdeskundige specialiseerde in de renovatie van hoogwaardige eiken daken en bijgebouwen.

“Het idee was al ruim een jaar aan het rijpen”, steekt Jonas van wal. “Het is eigenlijk gegroeid uit onze drie verschillende bedrijven die al regelmatig samenwerken. Samen zijn we nu een nieuwe vennootschap opgestart.

Toevluchtsoord

“Het concept Refuge is sinds begin deze maand helemaal operationeel”, aldus Jasper. “Het oorspronkelijke idee was om houten woningen en bijgebouwen te ontwerpen in tuinen of ruwe natuurgebieden, met de bedoeling het drukke leven wat te ontvluchten. Vandaar de naam Refuge, wat letterlijk toevluchtsoord betekent. Elk project is volledig zelfvoorzienend. Er zijn aansluitingen voor water, elektriciteit en gas.”

“Het drukke leven wat ontvluchten”

“Voor potentiële klanten kan het dus inderdaad een plaats zijn, om zich even helemaal af te sluiten van alles. Het geheel wordt opgebouwd uit CLT-panelen; grote massieve houten wanden. In zes maanden leveren we een compleet afgewerkt gebouw. We hebben drie prototypes. Er kunnen ook modellen op maat worden ontworpen, maar daar neemt de voorstudie wel wat extra tijd in beslag. Ons Refuge-kantoor is trouwens ook gemaakt volgens dit principe. Onze sterkte is dat we niet gebonden zijn aan afmetingen, wat je bij containerbouw wel hebt”, benadrukt Jonas.

Volledig ecologisch

“Daarnaast is ons stokpaardje dat alles ook volledig ecologisch wordt uitgevoerd. Naast CLT en kurkisolatie werken we alleen met duurzame en kwalitatieve materialen. Het concept is circulair opgevat. Het kan gedemonteerd worden om later in andere gebouwen te gebruiken. We willen ‘ecologisch verantwoord bouwen’ opnieuw sexy maken. De onderdelen die niet hergebruikt kunnen worden, zijn perfect te recycleren. Circulair bouwen is de toekomst en daar zetten we volledig op in.”

“Coronacrisis zorgde voor enkele nieuwe invalshoeken”

“We focussen ons op een bedrijf dat kwalitatieve topprojecten aflevert”, zegt Maarten. “Onze sector heeft eigenlijk weinig last gehad van de coronacrisis. Die periode zorgde trouwens voor nieuwe invalshoeken. Onlangs gingen we bij een klant langs voor wie thuiswerk door de drukte van zijn gezin niet zo evident was. Hij laat een stuk door ons bijbouwen, zodat hij in alle rust apart kan werken. Ook na de corona blijft dit zijn werkplek.” Refuge vind je in het Krommebeekpark 23.

Meer info op www.refuge.eco/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier