VIDEO – Staking ook zichtbaar in de Westhoek

© CMW
Redactie KW

Een grote stakerspost blokkeert momenteel de toegang van het bedrijf Picanol in Ieper. Niemand raakt het bedrijf binnen. Ook de toegang van de gebouwen van de Ieperse technische dienst zijn volledig geblokkeerd. “Niemand van ons kan akkoord gaan met de 0,8 procent die de regering voorstelt”, klinkt het strijdvaardig.

In Ieper staan er op verschillende plaatsen stakingspiketten opgesteld. Dat is het geval aan het bedrijf Picanol, dat woensdag volledig plat ligt. Ook in de gebouwen van de technische dienst in Ieper raakt niemand binnen. “Ook wij voeren actie omdat we niet akkoord gaan met de 0,8 procent die we krijgen van de regering“, zegt een strijdvaardige Mercedes Debels, hoofdafgevaardigde van het ABVV Metaal in Picanol. “Daar kunnen wij als vakbond niet mee leven. Dat is veel te weinig, met de vette winsten die de bazen maken.”

https://www.youtube.com/watch?v=3snX_ccJk9M

Volgens de afgevaardigde is de stakingsbereidheid bij de producent van weefmachines zeer groot. “Er is nog geen enkele arbeider binnen gekomen. Mensen komen wel uit solidariteit langs, omdat ze ook hun misnoegdheid willen tonen.”

Bij Picanol werd het piket opgetrokken omstreeks 4 uur deze ochtend en het blijft staan tot 21 uur. “We blokkeren de hoofdpoort, maar ook twee zijingangen zijn volledig gesloten. Van de directie hebben we vandaag nog geen reactie gekregen.” Die directie geeft de werknemers gisteren gezegd thuis te blijven.

Ook staking aan de technische dienst langs de Rijselsepoort in Ieper

Ook aan de gebouwen van de technische dienst langs de Rijselsepoort in Ieper is een stakingspiket te vinden. “Wij hebben een jeep voor de poort geplaatst. Op die manier kan hier niemand meer binnen”, zeggen Brian Claeys en Rik Vintevogel van ACV Openbare Diensten. “Niet alleen in het privé gaat men niet akkoord met die 0,8 procent, ook bij lokale en regionale besturen kunnen de werknemers daar geen vrede mee nemen.”

Net als bij Picanol, werd bij de stadsdienst niemand binnen gelaten. Enkele werkwilligen lieten het niet aan hun hart komen en dronken een koffie, op enkele meter van de ingang. “Het is niet slecht dat er actie wordt gevoerd”, aldus een van hen. “We wisten dat er een piket zou zijn opgesteld, maar we kwamen toch naar ons werk. Het is nu wachten op de baas en die zal zeggen of we al dan niet naar huis mogen. We kunnen dat natuurlijk niet zelf beslissen.”

Bij de Ieperse stadsdiensten zijn er ook stakers in het kenniscentrum, de jeugddienst en de financiële dienst. Het zwembad in Ieper gaat vroeger dicht, het sluit de deuren al om 16.30 uur. De sportdienst en de sporthallen blijven wél open.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier