VIDEO Antiek Bouw uit Ieper kwijt zich met verve van opvallende opdracht voor EU-gebouw in Brussel

Europa zit voortaan met een ei als er een top belegd moet worden. En met oude eiken ramen uit alle uithoeken van het continent... © EU
Redactie KW

Het had een te volbrengen missie kunnen zijn uit ‘De XII Werken van Vanoudenhoven’: verzamel oude eiken ramen uit de 28 verschillende Europese lidstaten. Maar het is realiteit, en Antiek Bouw uit Ieper bracht de klus tot een goed einde.

Karl Staelens van Antiek Bouw uit Ieper heeft drukke maanden achter de rug. In opdracht van de Europese Unie moest hij met zijn bedrijfje op zoek naar 4000 m² aan oude eiken ramen. En niet van om het even waar, maar uit de 28 lidstaten van Europa. Er mocht er niet eentje ontbreken. Plaats van bestemming: de Europese wijk in Brussel, waar een nieuw, modern gebouw werd neergepoot voor Europese toppen. Opvallend is het gigantische ei, omgeven door een glazen kubus. Maar ook voor de ramen had Europa dus specifieke eisen, en de Ieperlingen mochten die inwilligen.

Dat lukte, maar eenvoudig was het niet, zegt Karl Staelens. Hij contacteerde afbraakfirma’s uit heel Europa, maar vooral in de landen in het noorden – Zweden, Noorwegen, Denemarken – was het zoeken naar dergelijke exemplaren. In Scandinavië werden immers niet al te veel ramen gemaakt in eik, evenmin als in Zuid-Europa trouwens. Maar Antiek Bouw slaagde in de opdracht, zo vertelt de zaakvoerder in dit videofragment.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier