Vicky mag zaterdag haar café openen … om haar te knippen

Philippe Verhaest

Het lijkt iets uit ver vervlogen tijden, maar in Izegem kan je nog altijd je haren laten knippen in een kapsalon dat tegelijk café is. Al is Vicky Bekaert van Et Alors? vanaf zaterdag enkel opnieuw kapster. “Het horecagedeelte moet nog wat geduld oefenen.”

Vicky Bekaert (47) startte Et Alors? – uit te spreken op zijn West-Vlaams – zeven jaar geleden in Izegem op de plek waar van 1971 tot 2009 het legendarische café Elvis te vinden was. Die mooie geschiedenis wilde ze behouden en daarom besloot ze om naast een kapsalon ook een cafégedeelte uit de grond te stampen. Stilaan een unieke combinatie. “Maar wel een formule die aanslaat”, pareert de Ingelmunsterse meteen. “Vooral op donderdag en zaterdag komen veel mensen hier gewoon een pintje of koffie drinken, zonder dat hun kapsel onder handen genomen wordt. Het gebeurt ook vaak dat mijn klanten een half uurtje voor hun afspraak al binnen waaien en eerst op het gemak iets drinken. De sfeer die hier dan hangt, valt met geen woorden te beschrijven.”

Unieke interactie

Bijna een jaar geleden viel het doek een eerste keer voor Et Alors? en de vele andere kappers. “Toen we in mei opnieuw mochten openen, bleef mijn cafeetje uiteraard gesloten. Maar ook bij de heropening van de horeca op 8 juni besloot ik geen drank te serveren. Ik vond het immers onverantwoord om de klanten van het kapsalon een mondmasker te laten dragen, terwijl er aan de toog iemand iets zit te drinken.”

Toen de kappers begin november opnieuw verplicht moesten sluiten, heeft Vicky eens goed gevloekt. “Mijn jobs zijn mijn passie, ik moet gewoon onder het volk zijn. Daarom ben ik oprecht blij dat ik er vanaf zaterdag weer in kan vliegen. Maar ons als katalysator van het virus aanwijzen, is fout. Hier werd geen enkele besmetting genoteerd. We hebben altijd zo veilig mogelijk gewerkt. Dat zullen we straks opnieuw doen. Al zal dat nog zonder het vertrouwde speciaalbiertje of potje koffie zijn.”

Dat nijpt wel, geeft Vicky toe. “Uiteraard zullen we de regels tot in de details volgen – we hebben ook een CO2-meter in huis, maar ons cafeetje draagt bij tot de charme van Et Alors?. De interactie tussen de klanten in de kappersstoel en de tooghangers… Heerlijk gewoon. Dat zal ik de komende weken – en hopelijk niet maanden – moeten missen, maar tegelijk ben ik allang blij dat ik opnieuw aan de slag kán. De voorbije drie maanden heb ik mijn klanten echt gemist.”

Outdoor-kapper

Et Alors? heeft nog een extra troef in huis: een terras was twee mensen in openlucht gekapt kunnen worden. “Nu is het uiteraard nog te koud, maar eenmaal de weersomstandigheden het toelaten, zullen we ook daar weer mannen, vrouwen en kinderen van een perfecte snit voorzien. Coronaveiliger is onmogelijk”, knipoogt ze. “Ik wil mijn klanten ook de kans geven om in onze loungeruimte op datzelfde terras op hun kappersbeurt te wachten. Volgens de huidige maatregelen kunnen we slechts één klant per tien vierkante meter toelaten, maar ik krijg het niet over mijn hart om hen buiten in de vrieskou te laten staan. Met enkele verwarmingstoestellen wil ik een knus buitenhoekje creëren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.