“Verzend- en afhaalpunt is meerwaarde voor de zaak”

Vooral ná 18 uur vliegen de pakketjes over de toonbank in voormalig volkscafé 't Staelyzer. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Bij Bruggelingen doet de naam Staelyzer ongetwijfeld een belletje rinkelen. Sinds dit jaar baten Marc Schalembier en zijn echtgenote Brigitte Louwage aan de Gentpoort niet langer het bekende volkscafé annex dagbladhandel uit, maar een koffie- en theehuis, waar je tegelijk ook kranten, magazines en gezondheidsbladen kan kopen. “Onze zaak is een combinatie geworden van een krantenwinkel, horecazaak, gezondheidsapotheek en verzend- en afhaalpunt.”

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier December Pakjesmaand‘.

Volkscafé ‘t Staelyzer was gedurende vele jaren een geliefde zaak bij menig Bruggeling. Het mocht heel wat cipiers ontvangen die na hun nachtdienst nog iets gingen drinken tot in hoe kan het ook anders de vroege uurtjes. Sinds 2001 wordt de zaak gerund door Marc Schalembier en Brigitte Louwage. Bij aanvang was het pand op de hoek van de Nieuwe Gentweg en de Gentpoortstraat nog louter een café, later kwam er ook de krantenzaak, mede door de twee ingangen waarover de uitbaters beschikten.

Geen alcohol meer

Door het algemeen rookverbod in de horeca breidde het het koppel zijn activiteiten in de zomer van 2010 uit met een dagbladhandel. Ondertussen zijn ze ook eigenaar geworden van dit pand. “Eind vorig jaar liep het contract met Interbrew af”, schetst Marc Schalembier. “Toen hadden Brigitte en ik al besloten om het geweer van schouder te veranderen. We broedden al een tijdje op andere plannen en namen het besluit om met het cafégedeelte te stoppen. Nu gaan we verder met ons nieuw concept: Koffie, Thee en Letters. Dus ook geen alcohol meer in ‘t Staelyzer.”

“Door de vele postpunten in de buurt werd onze aanvraag afgekeurd”

DHL Express

Brigitte Louwage: “Om aan de wensen van onze klanten te voldoen en zoveel mogelijk als dienstverlenend pand naar voor te komen, werden we enkele jaren gelden ook verzend- en afhaalpunt voor DHL en DHL Express. Bij ons kunnen klanten zonder label versturen en afhalen. We deden ook een aanvraag om Postpunt te worden. We kregen echter geen goedkeuring aangezien er al heel wat postpunten rond onze zaak zijn gesitueerd: dagbladhandel Coupure en Press Shop in de Katelijnestraat.”

18 uur

“De koeriers, die instaan voor de levering, laten een schrijven achter op de adressen waar ze normaal moeten leveren, met de instructie waar de klanten hun pakketten kunnen ophalen”, duidt Brigitte. “Met het officiële bewijs komen klanten dan hun pakket ophalen. Dit telkens tussen 7.15 uur en 19 uur, uitgezonderd op donderdag. Meestal komen mensen langs om 18 uur, net na hun werk, om hun pakketje op te halen. Voornamelijk bedrijven als Zara, Zalando en Next. Zij werken vooral met DHL voor de vlotte levering. Binnen Europa worden zaken meestal de dag na de bestelling geleverd. Wereldwijd duurt het niet langer dan vier dagen. Voor verzending van goederen naar bepaalde landen, zoals Noord-Korea, hebben wij een lijst en kunnen we klanten bijstaan in de opvolging. Het verzend- en afhaalpunt is zeker een meerwaarde voor onze zaak”, aldus nog Brigitte Louwage van Staelyzer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.