Verkoop eerste soldendag 4 tot 10 procent hoger dan vorig jaar

Redactie KW

Door de zachte herfst hebben veel klanten gewacht tot de winterkoopjes om winterkleren aan te schaffen.

Volgens Comeos, de federatie voor handel en diensten, lag de verkoop op de eerste soldendag 4 tot 10 procent hoger dan vorig jaar. Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modedetaillisten, spreekt van 5 tot 10 procent meer omzet.

Toch kwam de toeloop dit keer eerder traag op gang, meldt Comeos. Heel wat mensen vierden vrijdag Nieuwjaar, waardoor het zaterdagmorgen nog rustig was in de winkels. Pas vanaf de middag werd het drukker. De koopjes begonnen dit jaar ook één dag vroeger dan normaal.

Door de zachte herfst hebben veel klanten gewacht tot de winterkoopjes om winterkleren aan te schaffen: jassen, truien en stevige schoenen zijn populair. Echt warme jassen verkopen moeilijk, omdat het vriesweer (voorlopig?) uitblijft. Vooral duurdere items, die de consument voor de solden liet liggen, gingen vlot over de toonbank. De solden in de zelfstandige modedetailhandel startten met gemiddelde kortingen van 30 procent.

Door het mooie weer doen stadscentra het een stuk beter dan shoppingcentra. Ook zondag zullen de meeste winkels open zijn om de klanten de kans te geven om nog eventjes op koopjesjacht te gaan vooraleer de kerstvakantie erop zit.

(belga – foto JVGK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.