Verbolgen schooldirecteur: “Leerkrachten die staken, dat is schandalig”

Redactie KW

Op deze nationale stakingsdag mogen heus niet alle leerlingen genieten van een dagje (studie)vakantie. In privéschool Leerwijzer in Oostduinkerke zijn alle leerkrachten aanwezig om hun pupillen wat kennis te voeren. Koen Ringoot, directeur van de instelling, heeft een heel duidelijke visie over de zinloosheid van stakende scholen.


“Vandaag zijn hier alle leerkrachten aanwezig, en momenteel heeft er zich al zo’n 90 procent van onze leerlingen aangemeld om de week te starten. Vooral de leerlingen uit regio Mechelen, Leuven en Hasselt moeten verstek geven. Zij moeten telkens het openbaar vervoer nemen. Ook zijn zij niet geholpen met onze ophaalbussen in Gent en Brugge. Het is spijtig dat door zo’n staking zoveel gezinnen in de problemen komen wat betreft van opvang en dergelijke”, stelt Koen Ringoot.

Van staken geen sprake

Verbolgen schooldirecteur:

Koen Ringoo van De Leerwijzer in Oostduinkerke: “Ik kan geen ander woord bedenken dan ‘schandalig’. Je hebt het in een onderwijssituatie niet over een product uit een bedrijf, maar over een kind.” (Foto CTM)

“Bij ons werd er niet over de staking gesproken. Ik heb nooit de vraag gesteld ‘staakt er iemand?’. Ze moeten hier gewoon zíjn. Punt. Ook al komen ze van de andere kant van het land, ik verwacht hen allemaal. Vele kinderen zitten ook in de examens, en hier werd dus ook geen examen vervroegd of uitgesteld om de stakingsdag te laten plaatsvinden. Waarom? Omdat ik vind dat begeleidingsplicht nog altijd boven stakingsrecht gaat. Ouders vertrouwen hun dierbaarste bezit aan ons toe, aan een school waar ze voldoende voor betalen. Wij zullen hen dan ook niet voor grote problemen plaatsen. Leerkrachten die elders wel hun proteststem laten klinken, daar heb ik geen begrip voor. Dat is misbruik maken van het overheidsgeld, geld van de burger. Dus ook wie niet staakt, doet een duit in het zakje. Ik kan geen ander woord bedenken dan ‘schandalig’. Je hebt het in een onderwijssituatie niet over een product uit een bedrijf, maar over een kind.”

Bevoorrechte kaste

Leerwijzer is een privébedrijf. Vaste benoemingen hebben ze niet, en ze hebben ook geen loonbarema’s. “Wat de beslissingen rond de indexsprong, pensioenen, loopbaanonderbrekingen enzovoort betreft: daarbij ondergaan onze leerkrachten net hetzelfde als bedienden in andere privésectoren”, legt Koen Ringoot uit. “En neem me het van mij aan: leerkrachten hebben het zo slecht nog niet. Leerkrachten zijn een bevoorrechte kaste. De mijne horen daar wel niet bij, want dit is een privéonderneming. De mijne worden niet door de overheid aan het werk gesteld en betaald. Maar andere leerkrachten durven nogal eens beweren dat ze meer werken dan een ander. Dat is niet waar. Ze hebben met 22 of 24 uren – of toch in het secundair onderwijs – een voltijds loon. Uren dan nog wel van 50 minuten! Uiteraard zullen de lesvoorbereidingen in de eerste jaren veel energie vergen, maar na een paar jaar hebben die toch voldoende bagage? Ze hebben altijd ook in een bevoorrechte positie gestaan, denk maar aan hun verlof. Je hoort mij niet zeggen dat ze dat ten onrechte krijgen, maar ze horen zich daarvan bewust te zijn. In elke job kan het wel eens zwaar zijn, maar klaag niet.”

(CTM)