"De maatregelen zijn intussen overduidelijk en ook bij onze Delhaize supermarkt worden die maatregelen toegepast", verduidelijken uitbaatsters Frederik De Cuyper en Kelly Van de Water. "We vragen duidelijk om de social distancing te bewaren en indien mogelijk elektronisch te betalen. Aan de kassa's zijn er handgels aanwezig en betaalstokjes om fysiek contact met de betaalterminals te vermijden. De medewerkers dragen beschermende handschoenen en eventueel een mondmasker. Kassamedewerkers staan veilig achter een plexischerm. Toch hadden wij het gevoel dat het beter kon."

Veilig ontsmetten

Van bij de aanvang van de maatregelen vroeg men aan de klanten om telkens gebruik te maken van een winkelkar en dit om de social distancing te garanderen. Op die manier weet men exact hoeveel klanten er in de winkel binnen zijn. "Na het winkelen kreeg het personeel de taak om alle winkelkarren grondig te ontsmetten. Op minder drukke momenten is dit haalbaar maar bij drukkere momenten werd dit soms iets te veel. Een korte tijd lieten we de klanten zelf hun winkelkar ontsmetten, maar dat zorgde dan weer voor overlast. Het ontsmetten moest en kon beter, efficiënter en volgens de regels gebeuren. Zo kwamen wij bij de firma AKWA terecht."

Desinfecteermachine

Het Wingens bedrijf AKWA, dat gevestigd is aan de Verrekijker, ontwikkelde een desinfecteermachine die gebruik maakt van kiemdodende UVC- lampen. Deze technologie wordt al verscheidene jaren gebruikt voor het behandelen en ontsmetten van water, lucht en andere oppervlakten in de productie- en medische sector. "Wij maken gebruik van het desinfecteermachine. Door onze winkelkarren op deze manier te ontsmetten garanderen wij onze klanten dat ze hun boodschappen kunnen doen in een veilige winkelomgeving die vrij is van ziekteverwekkers. Het voordeel van deze vorm van desinfectering is dat er geen gebruik gemaakt wordt van chemicaliën. Deze zeer effectieve techniek wordt ondertussen met succes gebruikt in de medische sector onder meer als onderdeel van de strijd tegen de verspreiding van COVID-19".

Zelf je kar ontsmetten

De werking is heel eenvoudig. "De klant neemt zelf een winkelkar en stopt de kar in de karontsmetterbox. De winkelkar wordt gedurende 30 seconden volledig gedesinfecteerd. Eén keer de box aangeeft dat het ontsmetten afgehandeld is, kan de kar uit de box gehaald worden. Daarna kan de klant zijn handen ontsmetten in de handontsmettingsbox. Ingebouwde sensoren detecteren de handen zodra ze in de box worden gehouden en een ontsmettingsgel wordt verneveld over de handen."

(NS)

"De maatregelen zijn intussen overduidelijk en ook bij onze Delhaize supermarkt worden die maatregelen toegepast", verduidelijken uitbaatsters Frederik De Cuyper en Kelly Van de Water. "We vragen duidelijk om de social distancing te bewaren en indien mogelijk elektronisch te betalen. Aan de kassa's zijn er handgels aanwezig en betaalstokjes om fysiek contact met de betaalterminals te vermijden. De medewerkers dragen beschermende handschoenen en eventueel een mondmasker. Kassamedewerkers staan veilig achter een plexischerm. Toch hadden wij het gevoel dat het beter kon."Veilig ontsmettenVan bij de aanvang van de maatregelen vroeg men aan de klanten om telkens gebruik te maken van een winkelkar en dit om de social distancing te garanderen. Op die manier weet men exact hoeveel klanten er in de winkel binnen zijn. "Na het winkelen kreeg het personeel de taak om alle winkelkarren grondig te ontsmetten. Op minder drukke momenten is dit haalbaar maar bij drukkere momenten werd dit soms iets te veel. Een korte tijd lieten we de klanten zelf hun winkelkar ontsmetten, maar dat zorgde dan weer voor overlast. Het ontsmetten moest en kon beter, efficiënter en volgens de regels gebeuren. Zo kwamen wij bij de firma AKWA terecht."DesinfecteermachineHet Wingens bedrijf AKWA, dat gevestigd is aan de Verrekijker, ontwikkelde een desinfecteermachine die gebruik maakt van kiemdodende UVC- lampen. Deze technologie wordt al verscheidene jaren gebruikt voor het behandelen en ontsmetten van water, lucht en andere oppervlakten in de productie- en medische sector. "Wij maken gebruik van het desinfecteermachine. Door onze winkelkarren op deze manier te ontsmetten garanderen wij onze klanten dat ze hun boodschappen kunnen doen in een veilige winkelomgeving die vrij is van ziekteverwekkers. Het voordeel van deze vorm van desinfectering is dat er geen gebruik gemaakt wordt van chemicaliën. Deze zeer effectieve techniek wordt ondertussen met succes gebruikt in de medische sector onder meer als onderdeel van de strijd tegen de verspreiding van COVID-19".Zelf je kar ontsmettenDe werking is heel eenvoudig. "De klant neemt zelf een winkelkar en stopt de kar in de karontsmetterbox. De winkelkar wordt gedurende 30 seconden volledig gedesinfecteerd. Eén keer de box aangeeft dat het ontsmetten afgehandeld is, kan de kar uit de box gehaald worden. Daarna kan de klant zijn handen ontsmetten in de handontsmettingsbox. Ingebouwde sensoren detecteren de handen zodra ze in de box worden gehouden en een ontsmettingsgel wordt verneveld over de handen."(NS)