Veel minder dagverse vis aangevoerd in Nieuwpoort

Schepen van Visserij Kris Vandecasteele.© GUS
Schepen van Visserij Kris Vandecasteele.© GUS
Redactie KW

Ook in de vismijn van Nieuwpoort hebben ze de coronacrisis gevoeld het voorbije jaar. Er werd 70 ton minder vis aangevoerd.

De 35 vissersvaartuigen voerden in totaal iets meer dan 360 ton vis aan, het jaar daarvoor was dat nog 430 ton . De omzet strandt op 1,6 miljoen euro. “Eerst was er het slechte weer begin 2020 waardoor de vissers in februari niet konden uitvaren”, verklaart schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V) de mindere cijfers.

“Vervolgens was er een maand later de eerste lockdown. Toen al was het jaar verloren. Tijdens de zomermaanden kwam de aanvoer opnieuw op gang maar sinds de sluiting van de horeca zijn de cijfers opnieuw gekelderd.”

Populairste vissoorten

Garnalen blijven aan belang winnen. Het aandeel in de omzet steeg van 20 naar 29 procent of in hoeveelheid 86 ton. Vorig jaar was dat wel nog 112 ton. In de rangschikking van populairste vissoorten voert de garnaal de top gevolgd door tong en zeekat met elk 40 ton, schol met 30 ton en zeebaars met 28 ton.

Van de 35 vaartuigen die hun vis aan de Nieuwpoortse wal brengen, hebben er slechts 10 een Belgische licentie, daarnaast zijn er 22 met een Nederlandse licentie en 3 Franse vaartuigen. De Belgische schepen zijn wel goed voor 77 procent van de omzet. (GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.