Veel kusthotels gaan dicht: “We mogen openblijven, maar het is niet rendabel”

Ook het iconische Thermae Palace in Oostende sluit de deuren. © belga
Redactie KW

Vandaag gaat de lockdown officieel van kracht. Eerder al moesten cafés en restaurants de deuren sluiten. Hotels daarentegen mogen geopend blijven, maar veel uitbaters sluiten hun zaak. “Het is gewoonweg niet rendabel om voor slechts een paar kamers een hotel open te houden”, zegt Francis Bosschem van de vzw Kusthotels.

Vrijdagavond al besloten veel hotels de deuren te sluiten, zoals het iconische Thermae Palace. “Dit doen we om de gezondheid van onze gasten en medewerkers voorop te stellen”, klinkt het op de website. Andere hotels waren afgelopen weekend nog open, maar zijn vanaf vandaag (maandag) toch gesloten. In Oostende alleen al gaat het bijvoorbeeld om Ostend Hotel in de Londenstraat, Hotel Imperial in de Van Iseghemlaan, Hotel Bero in de Hofstraat en Hotel Prado Leopold II-laan. Ook de bekende groep C-Hotels, met accommodatie van De Panne over Oostende tot in Blankenberge, sluit zeven hotels: Helios, Excelsior, Continental, Cocoon, Zeegalm, Burlington en Upstairs. Hotel Andromeda in Oostende blijft allicht nog tot en met 15 november open, voor aparthotel Zon & Zee in Westende wordt de situatie nog onderzocht.

Annulaties

Francis Bosschem, voorzitter van de vzw Kusthotels en zelf uitbater van Hotel Louisa, legt uit waarom de hotels de deuren sluiten. “Ja, wij mogen in theorie openblijven. Maar dat is net het probleem. Mensen mogen inderdaad nog naar zee komen, maar als er geen cafés, restaurants, winkels of andere attracties open zijn, houdt het snel op. Als gast wil je toch iets van de stad zien, iets doen. Op de kamer zitten en daar eten, is toch ook niet dat. We moeten dus niet verplicht dicht, maar het moet wel rendabel blijven. Met een bijzonder lage bezettingsgraad van amper 10 procent zullen we net nog méér geld gaan verliezen.”

Xavier Vercaemst van C-Hotels, in 2018 nog uitgeroepen tot toeristisch ondernemer van de Kust, ziet het vrij somber in. “Je ziet zo de annulaties binnenstromen. Terwijl we aanvankelijk voor de herfstvakantie een goede bezettingsgraad van zo’n 50 procent konden noteren, zakt het zienderogen naar 10 procent en lager. Dat is niet rendabel en niet werkbaar. In onze sector zullen zich ongelooflijke drama’s afspelen. Afgelopen zomer konden we een heel klein beetje de put opvullen van de eerste lockdown, maar dat was verre van voldoende en nu is het wéér van dat. Ik geloof niet dat de nieuwe lockdown slechts zes weken zal duren. Volgens mij gaan we niet voor kerst kunnen heropenen. Ik plaats nog een vraagteken achter de krokusvakantie, maar ik vermoed dat we eerder op Pasen moeten mikken.”

Takeaway op de hotelkamer

Toch sluit niet iedereen. Hotel Leopold bijvoorbeeld biedt indien mogelijk een upgrade aan naar een grotere kamer “om zo comfortabeler een takeaway maaltijd te kunnen nuttigen”. Ook hotel Botteltje, ook bekend van haar biercafé en restaurant, houdt de vijftien kamers voorlopig open. “Veel omliggende restaurants doen takeaway, maar als het zo blijft zullen we zelf ook een keuzemenu met vis of vlees aanbieden”, zegt uitbater James Desimpelaere. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier